A szerb elnök bocsánatot kért az ellene szervezett tüntetésen elhangzott magyarozásért

Szombaton mintegy 15 ezer ember tüntetett Belgrádban tiszta választásokat és elfogulatlan köztévét követelve. A szerb fővárosban december óta rendszeresek az ellenzéki megmozdulások, a tüntetők egy esetben a köztévé székházába is betörtek. 

A tüntetéseken igen sokféle politikai erő képviselteti magát, a nyugatos liberálisoktól szélsőjobboldali szervezetekig, a tarka nagykoalíciót leginkább az Aleksandar Vucic elnök iránti harag tartja csak össze.

A tüntetés egyik felszólalója,  Sergej Trifunovic többek között így fogalmazott: "Vucic szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát". Trifunovic ismert szerb filmszínész, és a 2017-ben alapított balközép  Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt elnöke.

Vucic vasárnap egy kórházi építkezés megtekintésekor bocsánatot kért a magyaroktól Trifunovic szavaiért: "Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé."  (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.