Bizarr választ adott a fóti gyermekotthon fenntartója arról, hogy hová viszik a gyerekeket

POLITIKA
2019 április 14., 15:08
comments 225

Hónapok óta próbálja Szél Bernadett független képviselő megtudni, hogy mi lesz a fóti gyermekotthonnal, és a benne lakó gyerekekkel, gondozókkal.

Két és fél évvel ezelőtt döntött úgy a kormány, hogy bezárja az otthont, és kisebb intézményekbe viszik el a gyerekeket. 2017-ben a kormány azt is bejelentette, hogy mely intézmények között osztják majd szét a gyerekeket. Csakhogy Szél kiderítette, hogy az akkor említett intézmények vagy tele vannak, vagy használhatatlanul lerobbantak, és az ígért felújításuk elmaradt. Ráadásul mostanra már nem a fóti Károlyi kastély tömegszállásán élnek az itt gondozott gyerekek, hanem nemrégiben átadott, a kastély parkjában emelt kisebb épületekben. 

Az sem derült ki mostanáig, hogy mit kezdenek majd a kastéllyal, aminek parkjában május utolsó napjáig maradhatnak a gyerekek, akik közül sokan speciális orvosi ellátásra szorulnak. 

Szél még márciusban Kásler Miklós miniszterhez fordult, de az EMMI annyit írt csak vissza, hogy a fóti gyermekotthon felszámolásának tervét 10 évre titkosították, mert döntéselőkészítő anyagnak számít. Ez már önmagában nagyon furcsa volt.

A képviselő ezután a gyermekotthon közvetlen fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz fordult, ami egyébként szintén az EMMI intézménye. A válasz egy szürreális regényben is megállná a helyét:

Első ránézésre nincs rajta semmi különös, a levél alapján azt is lehetne gondolni, hogy Szél előbb tájékozódhatott volna a kormányrendeletek között, mielőtt kérdezősködik. 

Csakhogy 2063/2016-os számú kormányhatározat egyszerűen nem létezik. Ezt csak úgy kitalálta valaki. A 2122/2017-es már létezik, az azonban a CSOK nevű, lakásvásárláshoz adott állami támogatás előkészítéséről szól2063/2017-es kormányhatározat létezik ugyan, és abban szó van gyerekekről is, de nem a fótiakról. Az a rendelet különböző civil szervezetek támogatását írja elő, például pénzügyi tudatosságot fejlesztő oktatási programokra, táborokra és családi napközikre adnak benne pénzt. 

Aztán a levél későbbi részéből kiderül, hogy nem csak a képviselővel járatják a bolondját, hanem a főigazgatósággal is. Hiszen a május 31-én bezáró intézmény fenntartója hozzátette még ezt is:

Vagyis nincs még terv. így már csak az lehet a kérdés, hogy akkor mit titkosítottak 10 évre?

Ilyen házakból költöztetik ki a gyermekotthon lakóit.
photo_camera Ilyen házakból költöztetik ki a gyermekotthon lakóit. Fotó: Szél Bernadett

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.