Moszkvai száműzetésében elhunyt Mirjana Markovic

GYÁSZ
2019 április 14., 18:03
comments 57

Vasárnap elhunyt Mirjana Markovic, Jugoszlávia egykori erős asszonya, Szlobodan Milosevic felesége.

Markovicról úgy tartották, hogy mindig is fontos tanácsadója volt férjének, a jugoszláv polgárháború egyik vesztes hadvezérének, a Szerbiát a 90-es években vezető Szlobodan Milosevicnek. Volt egy időszak, amikor férjével mindketten pártelnökök voltak, és pártjaik koalícióban kormányozták azt, amit éppen Jugoszláviának lehetett tekinteni.

Markovic 2003-ban menekült fiával és lányával Moszkvába, miután férjét a szerb állam kiadta a hágai törvényszéknek. Milosevic három évvel később hollandiai börtönében halt meg, még mielőtt ítéletet hoztak volna a perében. 

Mirjana Markovic - még 2001-ben, a belgrádi parlamentben
photo_camera Mirjana Markovic - még 2001-ben, a belgrádi parlamentben Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Mirjana Markovicot több bűncselekménnyel, például hivatali visszaéléssel és engedély nélküli fegyverbirtoklással is vádolták hazájában, de Oroszország sosem adta ki Szerbiának.

A nő már régóta betegeskedett, az utóbbi időben többször is megműtötték. 76 évesen hunyt el, egy moszkvai kórházban. (balkaninsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.