Klímatüntetők foglalták el London utcáit, 113 aktivistát állítottak elő a rendőrök

környezetvédelem
2019 április 16., 10:00
comments 69

 A klímaváltozás megfékezéséért formálódott Extinction Rebellion (szabadfordításban: „lázadás a kihalás ellen”) tüntetői utcákat foglaltak el Londonban hétfőn, és emiatt több mint 100 embert tartóztattak le a városi rendőrök. 

Az Oxford Circus, a Mable Arch és a Waterloo Bridge is járhatatlanná vált, miután aktivisták kordonokkal, sátrakat állítva és transzparenseket kifeszítve blokkolták a forgalmat. Többen a tüntetők közül kedd hajnalig kitartottak. 

A tüntetők fennakadást okoztak a Parliament Square körüli utcákban és a Picadilly Circus mentén is.  

Az aktivisták azt akarják elérni, hogy a brit kormány tegyen többet a klímaváltozás ellen: hirdessen ökológiai vészhelyzetet, és érje el, hogy az országban működő vállalatok 2025-ig drasztikusan csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak mértékét. 

A demonstrálók egy kisebb és agresszívabb csoportja megrohamozta a Shell olajipari óriás londoni épületegyüttesét is a Temze folyó pártján. Üvegajtókat rongáltak meg, a támadók közül öt embert előállítottak. 

A szervezet londoni egysége azt közölte, hogy azt tervezik: két hétre megbénítják a város közlekedését, ha ez kell ahhoz, hogy cselekvésre bírják a kormányt. 

Az Extinction Rebellion klímaellenes mozgalom egyszerre 80 nagyvárosban tartott megmozdulásokat 33 országban. 

photo_camera Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto
photo_camera Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency
photo_camera Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto
photo_camera Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

(Reuters / BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.