Túlélte a tűzvészt a Notre-Dame rézkakasa, ami 90 méterről zuhant a mélybe, és már mindenki temette

Több 444 videó?
Szeretném

Egyre több információ derül ki arról, hogy a Notre-Dame mely részeit és ereklyéit pusztította el a hétfői tűzvész, és mik azok, amik túlélték a pusztítást. A rózsaablakok, az orgona és a töviskorona például túlélte, a 90 méter magas huszártorony viszont nem.

Koraeste még arról szóltak a hírek, hogy a huszártornyot díszítő 16 szobor megmenekült a pusztulástól, mert egy héttel a hétfői tűzvész előtt restaurálásra egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállították őket.

A torony tetején lévő kakasformájú ereklyetartó, azaz a rézkakas viszont megolvadt a tűzben, mielőtt leszerelhették volna.

A zuhanó torony, rajta a rézkakasFotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

"A kakas sajnos elolvadt" - mondta kedden Patrick Palem, a Périgueux melletti Marsac-sur-l'Isle-ben működő Socra cég tanácsadója. Ezt a vállalatot bízták meg a 12 apostol és a négy evangélista 19. századi rézszobrának restaurálásával. A szobrokat csütörtökön csörlőzték helikopterbe a huszártoronyról. A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák.

A trébelt (kalapáccsal hidegen domborított) rézből készült kakasban a székesegyház honlapja szerint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéje, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabja volt. Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

De ácsi!

A Le Figaro szerint a rézkakast végül megtalálta a romok között egy szakember, íme:

A benne lévő ereklyéket azonban nem találták meg.

Eközben Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotából a francia televízió által közvetített beszédében bejelentette,

öt éven belül újjáépítik a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely még szebb lesz.

"Rajtunk múlik, hogy a katasztrófát lehetőséggé változtassuk, hogy összefogjunk, mélyen elgondolkodjunk és jobbak legyünk, mint eddig. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös nemzeti programunkhoz vezető utat" - mondta Emmanuel Macron.

Fotó: -/AFP

A gótikus székesegyházban hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente. (via MTI, Le Figaro)