Túlélte a tűzvészt a Notre-Dame rézkakasa, ami 90 méterről zuhant a mélybe, és már mindenki temette

külföld
2019 április 16., 17:10
comments 195

Egyre több információ derül ki arról, hogy a Notre-Dame mely részeit és ereklyéit pusztította el a hétfői tűzvész, és mik azok, amik túlélték a pusztítást. A rózsaablakok, az orgona és a töviskorona például túlélte, a 90 méter magas huszártorony viszont nem.

Koraeste még arról szóltak a hírek, hogy a huszártornyot díszítő 16 szobor megmenekült a pusztulástól, mert egy héttel a hétfői tűzvész előtt restaurálásra egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállították őket.

A torony tetején lévő kakasformájú ereklyetartó, azaz a rézkakas viszont megolvadt a tűzben, mielőtt leszerelhették volna.

photo_camera A zuhanó torony, rajta a rézkakas Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

"A kakas sajnos elolvadt" - mondta kedden Patrick Palem, a Périgueux melletti Marsac-sur-l'Isle-ben működő Socra cég tanácsadója. Ezt a vállalatot bízták meg a 12 apostol és a négy evangélista 19. századi rézszobrának restaurálásával. A szobrokat csütörtökön csörlőzték helikopterbe a huszártoronyról. A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák.

A trébelt (kalapáccsal hidegen domborított) rézből készült kakasban a székesegyház honlapja szerint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéje, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabja volt. Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

De ácsi!

A Le Figaro szerint a rézkakast végül megtalálta a romok között egy szakember, íme:

link Forrás

A benne lévő ereklyéket azonban nem találták meg.

Eközben Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotából a francia televízió által közvetített beszédében bejelentette,

öt éven belül újjáépítik a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely még szebb lesz.

"Rajtunk múlik, hogy a katasztrófát lehetőséggé változtassuk, hogy összefogjunk, mélyen elgondolkodjunk és jobbak legyünk, mint eddig. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös nemzeti programunkhoz vezető utat" - mondta Emmanuel Macron.

A Notre Dame belülről 2019 április 16-án
photo_camera Fotó: -/AFP

A gótikus székesegyházban hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente. (via MTI, Le Figaro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.