Túlélte a tűzvészt a Notre-Dame rézkakasa, ami 90 méterről zuhant a mélybe, és már mindenki temette

Egyre több információ derül ki arról, hogy a Notre-Dame mely részeit és ereklyéit pusztította el a hétfői tűzvész, és mik azok, amik túlélték a pusztítást. A rózsaablakok, az orgona és a töviskorona például túlélte, a 90 méter magas huszártorony viszont nem.

Koraeste még arról szóltak a hírek, hogy a huszártornyot díszítő 16 szobor megmenekült a pusztulástól, mert egy héttel a hétfői tűzvész előtt restaurálásra egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállították őket.

A torony tetején lévő kakasformájú ereklyetartó, azaz a rézkakas viszont megolvadt a tűzben, mielőtt leszerelhették volna.

A zuhanó torony, rajta a rézkakasFotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

"A kakas sajnos elolvadt" - mondta kedden Patrick Palem, a Périgueux melletti Marsac-sur-l'Isle-ben működő Socra cég tanácsadója. Ezt a vállalatot bízták meg a 12 apostol és a négy evangélista 19. századi rézszobrának restaurálásával. A szobrokat csütörtökön csörlőzték helikopterbe a huszártoronyról. A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák.

A trébelt (kalapáccsal hidegen domborított) rézből készült kakasban a székesegyház honlapja szerint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéje, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabja volt. Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

De ácsi!

A Le Figaro szerint a rézkakast végül megtalálta a romok között egy szakember, íme:

A benne lévő ereklyéket azonban nem találták meg.

Eközben Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotából a francia televízió által közvetített beszédében bejelentette,

öt éven belül újjáépítik a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely még szebb lesz.

"Rajtunk múlik, hogy a katasztrófát lehetőséggé változtassuk, hogy összefogjunk, mélyen elgondolkodjunk és jobbak legyünk, mint eddig. Rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös nemzeti programunkhoz vezető utat" - mondta Emmanuel Macron.

Fotó: -/AFP

A gótikus székesegyházban hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente. (via MTI, Le Figaro)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.