Az ukrán SZBU letartóztatott 7 oroszt, akik politikusok és a titkosszolgálatok munkatársai ellen terveztek merényleteket

háború
2019 április 17., 13:05
comments 40

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) letartóztatott egy 7 fős orosz diverzáns csoportot, ami terrorcselekményeket készült végrehajtani Ukrajnában politikusok és az ukrán titkosszolgálatok munkatársai ellen – közölte a kijevi sajtótájékoztatóján Vaszil Hricak, az SZBU vezetője.

Vaszili Hricak, az SZBU vezetője
photo_camera Vaszili Hricak, az SZBU vezetője Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Szerdán őrizetbe vettek még egy embert, aki ukrán területen segítette a csoport tevékenységét. Az SZBU-főnök szerint 2017 elejétől az orosz katonai hírszerzés több, egymástól függetlenül működő diverzáns csoportot is küldött ukrán területre Oroszországból és az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaságból. Egy ilyen csoport hajtotta végre 2017. június 27-én azt a bombamerényletet, amiben meghalt Maxim Sapoval, az ukrán katonai hírszerzés ezredese – mondta.

Hricak felfedte, hogy az SZBU információi szerint a bombát 2017 júniusában Sapoval autója alá egy bizonyos Oleh Sutov, a donyecki szakadárok titkosszolgálatának, ún. „állambiztonsági minisztériumának” (MGB) a munkatársa tette, a terrorcselekmény megszervezője pedig Dmitrij Minajev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tábornoka volt. Az akciót állítólag az FSZB és az orosz katonai hírszerzés közösen tervelte ki.

Hricak közölte azt is, hogy a korábbi hírekkel ellentétben súlyos állapotban, de életben van az a férfi, aki felrobbantotta magát április 4-én Kijevben, miközben az ukrán hírszerzés egyik munkatársának autója alá próbált egy robbanószerkezet berakni. Korábban a főügyészség azt közölte: a férfi a kórházban belehalt a sérüléseibe. Hricak szerint a férfi neve Alekszej Komaricsev, moszkvai illetőségű orosz állampolgár, és ugyanahhoz a diverzáns csoporthoz tartozik, akik 2 éve Sapoval ezredessel végeztek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.