Az ukrán SZBU letartóztatott 7 oroszt, akik politikusok és a titkosszolgálatok munkatársai ellen terveztek merényleteket

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) letartóztatott egy 7 fős orosz diverzáns csoportot, ami terrorcselekményeket készült végrehajtani Ukrajnában politikusok és az ukrán titkosszolgálatok munkatársai ellen – közölte a kijevi sajtótájékoztatóján Vaszil Hricak, az SZBU vezetője.

Vaszili Hricak, az SZBU vezetőjeFotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Szerdán őrizetbe vettek még egy embert, aki ukrán területen segítette a csoport tevékenységét. Az SZBU-főnök szerint 2017 elejétől az orosz katonai hírszerzés több, egymástól függetlenül működő diverzáns csoportot is küldött ukrán területre Oroszországból és az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaságból. Egy ilyen csoport hajtotta végre 2017. június 27-én azt a bombamerényletet, amiben meghalt Maxim Sapoval, az ukrán katonai hírszerzés ezredese – mondta.

Hricak felfedte, hogy az SZBU információi szerint a bombát 2017 júniusában Sapoval autója alá egy bizonyos Oleh Sutov, a donyecki szakadárok titkosszolgálatának, ún. „állambiztonsági minisztériumának” (MGB) a munkatársa tette, a terrorcselekmény megszervezője pedig Dmitrij Minajev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tábornoka volt. Az akciót állítólag az FSZB és az orosz katonai hírszerzés közösen tervelte ki.

Hricak közölte azt is, hogy a korábbi hírekkel ellentétben súlyos állapotban, de életben van az a férfi, aki felrobbantotta magát április 4-én Kijevben, miközben az ukrán hírszerzés egyik munkatársának autója alá próbált egy robbanószerkezet berakni. Korábban a főügyészség azt közölte: a férfi a kórházban belehalt a sérüléseibe. Hricak szerint a férfi neve Alekszej Komaricsev, moszkvai illetőségű orosz állampolgár, és ugyanahhoz a diverzáns csoporthoz tartozik, akik 2 éve Sapoval ezredessel végeztek. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.