Indul a tajvani elnökválasztáson az ország leggazdagabb embere, a Foxconn elnöke

2019 április 17., szerda 10:44
10

Indul a jövő évi tajvani elnökválasztáson Terry Gou, a szigetország leggazdagabb embere, a világ legnagyobb számítástechnikai és távközlési alkatrészgyártó cége, a Foxconn elnöke.

Gou szerdán jelentette be a tévében az indulási szándékát, és hogy részt fog venni a Pekinggel békülékenyebb, ellenzéki Kuomintang párt elnökjelöltségért folyó versenyben. Ehhez még meg kell szereznie a párt jóváhagyását.

Gou bejelentésének voltak előzményei: hétfőn közölte a Reutersszel, hogy távozni akar a cége elnöki tisztségéből, hogy megnyissa az utat fiatal tehetségek előtt. „A béke, a stabilitás és a gazdaság jövője képezi értékeim magvát” – mondta a pártközpontban mondott beszédében, és felszólította a pártját, hogy fedezze fel újra a Kuomintang eszmeiségét, adja meg a párttagoknak kijáró tiszteletet, és szerezze vissza a fiatalok támogatását.

Most feszült a viszony Peking és Tajpej között, Gou óriásvállalatának pedig kiterjedt érdekeltségei vannak Kínában. Indulása az elnökválasztáson komoly hátrányba hozza a függetlenséget zászlajára tűző Demokratikus Haladó Pártot, aminek a támogatottsága csökkent. Az elnöki posztért sok jelölt fog versengeni, köztük Caj Jing-ven hivatalban lévő elnök is, akit a haladók jelöltjeként választottak meg.

Caj egyik főtanácsadója szerint Gou túlzottan Kína-párti, a gazdagokat képviseli, indulása pedig kérdéseket vet fel, kiterjedt kínai üzleti kapcsolatai miatt ugyanis ez nemzetbiztonsági szempontból is problematikus.

A nacionalista Kuomintang – ami Kínát irányította, mielőtt 1949-ben, a polgárháború végén Tajvanra szorult ki – februárban bejelentette, hogy ha a jelöltje győz az elnökválasztáson, talán aláírja Pekinggel a békeszerződést.

Terry Gou 2017. június 22-én. Fotó: Sam Yeh/AFP

Terry Gou 50 éve tagja a Kuomintangnak. Tajvan leggazdagabb embere, a Forbes magazin szerint 7,6 milliárd dolláros vagyont birtokol. A Foxconn a világ legnagyobb számítástechnikai és távközlési alkatrészgyártó cége, az amerikai Apple legnagyobb beszállítója, és emellett Tajvan legnagyobb cége, ami a legtöbb embert foglalkoztatja az országban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt