Semjén: A Notre-Dame leégésében a francia szekularista egyházellenes politika vastagon benne van

politika
2019 április 17., 06:37
comments 708

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír TV Magyarország élőben húsvéti adásában járt, ahol a Notre-Dame leégéséről beszélt.

Azt mondta, ez a szörnyű tragédia nem csak a francia nemzetet érinti, hanem az egyetemes emberiséget, hiszen mindannyiunk keresztény és kulturális örökségének felbecsülhetetlen értéke a Notre-Dame.

A tűzvészről azt mondta, „ebben a francia szekularista egyházellenes politika vastagon benne van”.

Ezt azzal indokolta, hogy Franciaországban államosították a templomokat, ehhez képest Franciaország, ami elvileg egy jóléti, nyugati ország, töredéket sem volt hajlandó adni a Notre-Dame tatarozásához.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a felújított tisztabereki görögkatolikus templom felszentelése alkalmából tartott ünnepségen 2019. március 24-én.
photo_camera Semjén beszédet mond a felújított tisztabereki görögkatolikus templom felszentelése alkalmából tartott ünnepségen 2019. március 24-én. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Ha nemzetközi mozgalom indul a Notre-Dame támogatására, Magyarország, mint keresztény ország ezt meg fogja fontolni – mondta Semjén, aki szerint eleve nem lett volna szabad hagyni, hogy ilyen lerombolt állapotba jusson az épület.

Semjén hangsúlyozta, hogy csak a magánvéleményét mondja, nem pártelnökként nyilatkozik. Azt mondta:

„Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk. Adja Isten, hogy ez a tragédia egy olyan jel legyen, ami felrázza a francia nemzetet és nem csak a templomnak az újraépítése tekintetében, hanem a saját nemzeti önbecsülésük, a saját történelmük, a saját franciaságuk, a saját kereszténységük tekintetében!”

A teljes interjú húsvét hétfőn jelenik meg. (Hír Tv)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.