A német közszolgálati tévében feszegetni kezdték, hogyan ártott a demokráciáknak a Kelet-Európába öntött uniós pénz

eu
2019 április 18., 18:06
comments 521

A német közszolgálati ZDF Zoom+ című műsora szerda esti adásában arra kereste a választ, hogy ártanak-e a demokráciának az uniós pénzek. Ehhez pedig bemutatták, hogyan szivárognak el ezek a pénzek Kelet-Európában, és hogyan biztosították be velük hatalmukat a cseh, a magyar és a román vezetők. A műsor készítői szerint

mindhárom országban közös, hogy milliárdokat kapnak Brüsszelből, amit a hatalmon lévők a saját céljaikra használnak fel, miközben gyakran megsértik az európai alapértékeket.

A cseh miniszterelnök is megszedi magát

Az első helyszín Csehország, ahol 2017-ben az ország egyik leggazdagabb embere, Andrej Babis lett a miniszterelnök. Babisnak olyan sok vállalkozása van, hogy a cseh aktivisták már egy külön appot is fejlesztettek, amivel a boltban vonalkód alapján megállapítható, mely termékek tartoznak hozzá. És ezeknek a cégeknek persze bőven jut az uniós pénzekből is.

Egy korábbi bizalmasa arról beszélt a stábnak, hogy mióta Babis a miniszterelnök, úgy alakítja a szabályokat, hogy az ő cégei járjanak jól. És mióta megválasztották, az érdekeltségeihez befolyó uniós támogatások valóban megduplázódtak.

A cseh miniszterelnök ellen egyébként pont most javasolt vádemelést a rendőrség abban az ügyben, amiben Babis állítólag kétmillió eurós EU-támogatást vett fel egy saját tulajdonában álló gazdaság számára. A gyanút eredetileg az EU csalásellenes hivatala, az OLAF vetette fel.

A csatornának Günther Oettinger német költségvetési biztos azt mondta, hogy az uniós pénzeknél a tisztségviselőknek meg kell szüntetniük az összeférhetetlenséget. És ez ugyanúgy vonatkozik az uniós biztosokra, mint a miniszterelnökökre. Ezért is fagyasztották be a miniszterelnök agrárcégének juttatott támogatásokat. Ugyanakkor a cseh hatóságok ugyanúgy folytatják a kifizetéseket. Oettinger erre annyit mondott, hogy a cseh minisztériumoknak nem írhatja elő, mit tegyenek.

Magyarország egy lépéssel továbbment

Ezek után Magyarországot már úgy mutatták be, ahol Orbán Viktor már egy lépéssel továbbment. „Babis a politikával csinálja a pénzt, Orbán pedig a pénzből csinál politikát” - jegyezte meg a műsorvezető. Elmondták, hogy Orbán nem vállalkozó, ehelyett az uniós pénzekhez kapcsolódó üzleteket a bizalmasainak engedi át, 

és hogy mindenki értse, kiről van szó, meg is jelenik a képernyőn a miniszterelnök és Mészáros Lőrinc közös képe.

Bemutatták Felcsútot az Orbán háza mellett épült stadionnal, az uniós pénzből finanszírozott kisvasúttal és mesterséges tóval együtt. Azonban Mészáros Lőrinc házánál hiába csöngettek, egy zabos férfi elzavarta a stábot. 

A Parlamentben Hadházy Ákos arról beszélt a ZDF riporterének, hogy csak azok jutnak uniós forrásokhoz, akik hűségesek a Fideszhez. Majd az uniós pénzeket Putyin olajbevételeihez hasonlította, amit azért lopnak el, hogy a politikai rendszert eltartsák. 

Később a riportban megjegyezték, hogy Magyarországon a legnagyobb az egy főre jutó uniós támogatás mértéke, ugyanakkor itt a leggyakoribbak a szabálysértések is, eddig majdnem 1 milliárd eurónál találtak valamilyen szabálytalanságot. Példának pedig a hódmezővásárhelyi közvilágítást hozták fel, amire Orbán későbbi veje, Tiborcz István kapott megbízást. De az OLAF hiába küldte el a család miatt a bizonyítékokat a magyar kormánynak, semmi sem történt. Márki-Zay Péter erről elmondta, hogy egyetlen magyar hatóság sem akart nyomozni a városban. A polgármester szerint egyébként egy európai FBI-ra lenne szükség, hogy be lehessen tartatni a szabályokat.

Majd bemutatták azt is, hogy az uniós pénzekből meggazdagodott Mészáros Lőrinc hogyan alakította át a magyar médiát, amikor kormánykritikus lapokat vásárolt fel, hogy kormánybaráttá tegye azokat. A Mediaworks székháza előtt megpróbálták megszólaltatni a médiabirodalmat irányító Liszkay Gábort is, de ő nem állt szóba a német stábbal.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke, Ingelborg Gräßle drámainak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök körei felvásárolták a vidéki sajtót, de meg kellett állapítania, hogy mindennek ellenére az EU nem tud beavatkozni ebbe a folyamatba. 

Aki fehér lovagként képzeli el az Európai Uniót, aki jön Brüsszelből, és megmenti az országokat, annak csalódnia kell” 

- válaszolta Gräßle arra a kérdésre, miért nézik végig, hogy az EU pénzéből építik le a demokráciát. Szerinte az EU-t úgy alapították, hogy abban felelősen viselkedő tagállamok vesznek részt. Szerinte egyébként csak akkor lenne szabad kifizetni a pénzeket, ha működik a jogállam. 

A román politikus, aki ha kínos kérdést kap, elfelejt angolul

A romániai blokknak pedig Liviu Dragnea, a szociáldemokraták pártelnöke volt a főszereplője, akihez szintén bőven köthetőek olyan cégek, amik az uniós pénzekből szedték meg magukat. Egyébként pont ő volt az, aki kirúgatta a korrupcióellenes ügyészséget vezető Laura Codruţa Kövesit is. 

A stáb elment Teleorman megyébe, amit évekig Dragnea irányított. Itt sok útépítési projektet nyert az a cég, aminek Dragnea egyengette a karrierjét. Közben a politikus gyanúsan nagy házat, hotelt és további ingatlanokat vett magának, miközben csak 1000 euró körül volt a fizetése. Egy másik ügynél pedig az árvaházaknak szánt pénz kötött ki Dragnea pártjánál.

Amikor a stáb a bukaresti parlamentben utolérte  Dragneát, és az ügyeiről próbálta kérdezni a pártelnök csak belemosolygott a kamerába, és letagadta, hogy tud angolul. 

A riportfilm végül arra jutott, hogy az EU-nak több eszközre lenne szüksége, hogy tenni tudjon valamit a pénzek elszivárgása ellen. Ugyanakkor amikor az Európai Tanácsban erről döntenek, azok is ott ülnek majd az asztalnál, akik megszegik a szabályokat. 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.