Megszűnik az ExperiDance

gazdaság
2019 április 18., 09:28
comments 117

A Táncélet szerint 19 év közös munka után megszűnik az ExperiDance tánccsoport. A lap szerint a társulatvezetőségét megosztó belső konfliktusok mellett a döntés oka a kulturális tao-támogatás megszűnése is. Az április 17-i Nagyidai cigányok az utolsó előadás a RAM Colosseumban, ahol a legtöbbször léptek fel, ezután pedig minden előadás elmarad technikai okok miatt. A már megvásárolt jegyek árát visszatérítik.

A Román Sándor által 2000-be alapított társulat hatalmasat szakított a tao-támogatásokkal, csak 2016-ban 1,5 milliárd forint tao-támogatást ítéltek meg a Rivalda Stúdió Művészeti Iroda Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, ami az ExperiDance-t működtette. (index.hu)

UPDATE 2019.04.19.

A feloszlásról szóló sajtóhírek megjelentése után ezt a közleményt adta ki a csoport:

„A fenti cikkben megjelenteket EGYÉRTELMŰEN ÉS HATÁROZOTTAN CÁFOLNI KÍVÁNJUK, és határozottan visszautasítjuk azt az újságírói felületességből eredő, életműveket, brand-eket romboló és bomlasztó magatartást, amely egy negatív médialavinát indított meg az ExperiDance immár 19 éves formációja körül, úgy, hogy a benne írottaknak megfelelő tartalmú nyilatkozatot egyik tulajdonos sem adott a sajtó részére!

Megjelent cikk vonatkozásában ezúton nyilatkozunk az alábbiakról:

A társulat tulajdonosai nem döntöttek a társulat felbomlása mellett, erre vonatkozóan tulajdonosok között semmilyen belső tárgyalás nem történt.
A repertoár bemutatása időszakosan lett csak leállítva, melynek oka nyolc kiváló, tapasztalt táncművész rövid időn belüli távozása, akiknek többsége fajsúlyos, többnyire szólista szerepeket töltött be a darabjainkban. A színpadi minőség tekintetében a művek megnyirbálásával, csak félig felkészült szereplőkkel nem kívánunk színpadra állni, ebben nem kívánunk kompromisszumot kötni magunkkal, hiszen ezzel azonnal becsapnánk a leghitelesebb véleményformálóinkat, a nézőinket!

A főszerepek visszapótlása az ExperiDance székházának professzionális próbatermi körülményei között jelenleg is zajlik.

A társulat minden erejével és tudásával arra törekszik, hogy számtalan szerződéses kötelezettségének eleget téve mielőbb újra színpadra lépjen, olyan minőségben, mely minőség alapján anno kiérdemelte nézőitől a „Ritmus Ünnepe” kitüntető jelzőt!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.