Megint utcára ment az ellenzék Belgrádban

Újra kormányellenes tüntetők vonultak az utcákra Belgrád belvárosában szombaton Aleksandar Vucic szerb elnök lemondását követelve.

Az előző nap viszont Vucic – hivatalos adatok szerint – kb. 150 ezer hívét mozgósította az ország minden tájából egy belgrádi nagygyűlésére, amit a szerb parlament előtt szerveztek meg, és aminek a célja az volt, hogy megmutassa az ellenzéknek: a támogatottsága továbbra is töretlen.

A Vucic melletti pénteki tüntetésFotó: Milos Miskov/Anadolu Agency

Az ellenzéki pártok és szimpatizánsaik, illetve a kormány és Vucic lemondását követelők december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson kb. 20 ezren vettek részt, míg az utóbbi hónapokban Belgrádban átlagosan 5000-8000 ember vonult utcára.

A tiltakozások mögött álló Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű ellenzéki tömörülés egy hete szólította fel az elnököt és a kormányt, hogy alakítsanak közös bizottságot, ami meghatározná a szabad és tisztességes választások megtartásának feltételeit. Az ellenzék követelte azt is, hogy a közszolgálati RTS és RTV televíziók üzleti vezetésének és szerkesztőségének tagjait cseréljék le. De a belgrádi vezetés nem reagált ezekre a követelésekre.

Ana Brnabic szerb kormányfő pénteken azzal vádolta meg az SZS-t, hogy meg akarja osztani az országot.

December 8. óta minden szombaton ezrek vonulnak utcára a kormányellenes tüntetéseken. A demonstrálók egyik fő követelése a tisztességes választások megtartása, szerintük az állami tévé nem biztosít megjelenési lehetőséget az ellenzéknek, és kizárólag a kormány és Aleksandar Vucic szócsöveként működik. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.