Orbán Viktor Kazahsztánba, aztán Kínába utazik

2019 április 20., szombat 7:24
173
Orbán Viktor és Hszi Csin-Ping 2017 májusában Pekingben. Fotó: ROMAN PILIPEY/AFP

Magyarország miniszterelnöke kedden Kazahsztánba utazik, ahol hivatalos látogatást tesz, majd április 25-28. között Pekingben Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon - írja az MTI Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatása nyomán. 

Orbán Viktor a frissen átnevezett kazah fővárosban, Nurszultanban Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel és Askar Mamin miniszterelnökkel folytat megbeszélést folytat, és a tervek szerint találkozik természetesen Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is.

Csütörtökön Orbán már Pekingben lesz, ahol Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal, és kétoldalú egyezményeket írnak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja.

A kínai fórumra összesen 37 kormány-, illetve államfő, valamint más vezető jelezte részvételét. A kínai külügyminiszter elmondása szerint ez lesz a 2013-ban meghirdetett Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt