Lázár kétharmados törvénnyel védené meg a mezőhegyesi Ménesbirtokot az újabb privatizálástól

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Lázár János fideszes parlamenti képviselő a kormánytól várja a 10 ezer hektáron gazdálkodó, két éve állami tangazdaságként működő Ménesbirtok elidegenítési tilalmának megoldását. Lázár akkor „védetné le” a birtokot, ha kész lesz, azaz korszerűsítették – írja a HVG.

A lap azt írja, a kormány milliárdokat költ az utóbbi években a magántulajdonostól megszerzett mezőhegyesi Ménesbirtokra, aminek a tulajdonosi jogköreit az állam nevében Lázár János gyakorolja. A gazdaság állami tangazdaságként a mintagazdaság státuszt is kapott.

A mezőhegyesi Ménesbirtokot 2004-ben privatizálták, majd 2013-ban a közel 10 ezer hektáros állami terület földrészleteit pályázatra írták ki, akkor még csak a bérleti jogra lehetett jelentkezni.

Az addigi tulajdonos elő-haszonbérleti jogát nem vették figyelembe, így a magáncég vezetője pert indított, ennek ellenére a pályázatokon eredményt hirdettek: közel felükben az azóta bűncselekménnyel gyanúsított Simonka Györgyhöz közel állók nyertek. Az eredmények miatt tüntetéseket szervezett az ellenzék, a kormány végül semmisnek mondta a pályázaton elnyert földrészletekre kötött szerződéseket, és a pályázók kártalanítása után állami tangazdasággá alakították a Ménesbirtokot.

Dobrovitz József hajt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mezőhegyesi lovaspályáján megrendezett nemzetközi fogathajtóverseny maratonhajtás versenyszámában 2018. április 30-án.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A 2018-as parlamenti választás óta Farkas Sándor után Lázár János vezeti a birtokot, és az állam tulajdonosi jogait is ő gyakorolja. Lázár rendszeresen beszámol a Facebookon a munkájáról, nemrég a Békés Megyei Önkormányzat képviselőivel találkozott, ott jelentette be, hogy kétharmados törvénnyel védené a birtokot attól, hogy ismét magánkézbe kerüljön. (HVG)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.