Lázár kétharmados törvénnyel védené meg a mezőhegyesi Ménesbirtokot az újabb privatizálástól

Lázár János fideszes parlamenti képviselő a kormánytól várja a 10 ezer hektáron gazdálkodó, két éve állami tangazdaságként működő Ménesbirtok elidegenítési tilalmának megoldását. Lázár akkor „védetné le” a birtokot, ha kész lesz, azaz korszerűsítették – írja a HVG.

A lap azt írja, a kormány milliárdokat költ az utóbbi években a magántulajdonostól megszerzett mezőhegyesi Ménesbirtokra, aminek a tulajdonosi jogköreit az állam nevében Lázár János gyakorolja. A gazdaság állami tangazdaságként a mintagazdaság státuszt is kapott.

A mezőhegyesi Ménesbirtokot 2004-ben privatizálták, majd 2013-ban a közel 10 ezer hektáros állami terület földrészleteit pályázatra írták ki, akkor még csak a bérleti jogra lehetett jelentkezni.

Az addigi tulajdonos elő-haszonbérleti jogát nem vették figyelembe, így a magáncég vezetője pert indított, ennek ellenére a pályázatokon eredményt hirdettek: közel felükben az azóta bűncselekménnyel gyanúsított Simonka Györgyhöz közel állók nyertek. Az eredmények miatt tüntetéseket szervezett az ellenzék, a kormány végül semmisnek mondta a pályázaton elnyert földrészletekre kötött szerződéseket, és a pályázók kártalanítása után állami tangazdasággá alakították a Ménesbirtokot.

Dobrovitz József hajt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mezőhegyesi lovaspályáján megrendezett nemzetközi fogathajtóverseny maratonhajtás versenyszámában 2018. április 30-án.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A 2018-as parlamenti választás óta Farkas Sándor után Lázár János vezeti a birtokot, és az állam tulajdonosi jogait is ő gyakorolja. Lázár rendszeresen beszámol a Facebookon a munkájáról, nemrég a Békés Megyei Önkormányzat képviselőivel találkozott, ott jelentette be, hogy kétharmados törvénnyel védené a birtokot attól, hogy ismét magánkézbe kerüljön. (HVG)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.