Trump meg sem említette a klímaváltozást a Föld napjáról szóló üzenetében

A Föld napját 1970 óta minden április 22-én megtartják, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A környezetvédelem azóta nemhogy vesztett volna a jelentőségéből, hanem a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb jelei miatt mára az egyik legégetőbb kérdéssé vált. 

A Föld napja alkalmából hétfőn Donald Trump amerikai elnök is kiadott egy közleményt, amiben egy szót sem ejtett a klímaváltozásról vagy az olyan fenyegető jelenségekről, mint a tömeges fajpusztulás, az erdők eltűnése vagy a minden beborító műanyagszemét.

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Ehelyett Trump arról írt, hogy a „környezet védelme és a gazdasági jólét kéz a kézben járnak egymással”. Szerinte az erős piacgazdaság nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megvédjük a természeti erőforrásokat és elősegítsük az örökségünk megóvását. A párizsi klímaegyezményt felmondó elnök úgy látja, hogy kormánya hatékonyan óvja a környezetet, miközben lehetőségeket teremtenek az amerikai munkásoknak és családoknak. Hozzátette: „Miközben a nemzetünk történelmi léptékű gazdasági növekedést és munkahelybővülést él át, a vizeink és a levegőnk minősége a világon a legjobb a legjobbak közé tartozik.” 

Sajnos az amerikai kormány saját kutatói nem voltak ennyire optimisták, amikor tavaly egy 1000 oldalas elemzést írtak arról, hány milliárdos kárt fognak okozni az amerikai gazdaságnak az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek, áradások és az emelkedő hőmérséklet, valamint hány ezer amerikai állampolgár hal meg az egyre durvább hőhullámok miatt és az olyan betegségek terjedésével, mint a nyugat-nílusi láz vagy a chikungunya-láz. Bár a jelentésbe Trump is belenézett, de a nagyon vészjósló részeket egyszerűen nem hitte el. (Guardian)