3 hónap alatt megduplázódott a kórházak adóssága

Egészségügy
2019 április 23., 17:56
comments 226

Bár a kormány 2018. novemberben rendezte a kórházak adósságát, idén március végén újra 29 milliárd forint volt a magyar kórházak lejárt adósságállománya, csak márciusban 6 milliárd forinttal nőtt a tartozás – írja a Napi.hu. Vagyis az év eleje óta megduplázódott a kórházak tartozása, és az adósság közel 30 százalékát már több, mint két hónapja be kellett volna fizetni. A legnagyobb adós a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház 2,477 és 2,467 milliárdos lejárt tartozással.

Egy csuklósérült beteget látnak el a VIII. kerületi Fiuemi úti Péterfy Sándor utcai Kórház – Rendelőintézet és Baleseti Központban 2017. január 31-én.
photo_camera Egy csuklósérült beteget látnak el a VIII. kerületi Fiuemi úti Péterfy Sándor utcai Kórház – Rendelőintézet és Baleseti Központban 2017. január 31-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A kormánytól 2017 végén 54,3 milliárd forintot, tavaly 55 milliárdot kaptak a kórházak az adósság kezelésére, de hiába, a Kórházszövetség legutóbbi, egri kongresszusán a Magyar Államkincstár szakértője beismerte: a növekvő eladósodás okait illetően az ezt vizsgáló munkacsoport még nem jutott eredményre. A lap azt írja, az adósság gyorsuló növekedésének fő oka, hogy a kórházi dolgozóknak is béremelést kell adni, így dologi kiadásokra alig jut pénz. (Napi)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.