Elutasították a Reuters bebörtönzött újságíróinak fellebbezését Mianmarban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A mianmari legfelsőbb bíróság kedden elutasította a fellebbezését a Reuters hírügynökség két újságírójának, akit államtitkok megszerzésének vádjával hét év börtönre ítéltek szeptemberben. "Hét évre ítélték őket és fenntartjuk ezt a döntést, a fellebbezés el lett utasítva" - jelentette ki Soe Naing, a mianmari legfelsőbb bíróság illetékes tagja Najpjidóban. Naing nem fejtette ki a döntést. A ranguni fellebbviteli bíróság januárban már elutasította a két újságíró előző fellebbezését.

Szerdán Vin Mjint mianmari elnök több mint 9500 fogoly szabadon bocsátását rendelte el a délkelet-ázsiai ország hagyományos újévi ünnepsége alkalmából. Nem volt köztük azonban a Reuters hírügynökségnek dolgozó, már tizenhat hónapja raboskodó, nemrég Pulitzer-díjjal kitüntetett 33 éves Va Lone és a 29 éves Kjav Szo Oo.

Wa Lone a szeptember 3-i ítélethirdetés előttFotó: Ye Aung Thu/AFP

Őket a mianmari kormányzat azért börtönözte be, mert oknyomozó újságíróként a rohingya kisebbség elleni atrocitások után kutakodtak.

Az újságírók tíz rohingya férfi és fiú meggyilkolása ügyében folytattak oknyomozást az észak-mianmari Arakán államban. 2017 decemberében tartóztatták le őket Rangunban, államtitkok megszerzése miatt. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket: rendőrök adtak át nekik hivatalos iratokat, amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingya lázadók elleni hadműveletéről szóltak. Röviddel a rendőri találkozó után őrizetbe is vették őket. A törvény, amely alapján az újságírókat elítélték, még a brit gyarmati időkből való. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.