Elutasították a Reuters bebörtönzött újságíróinak fellebbezését Mianmarban

2019 április 23., kedd 6:03
50

A mianmari legfelsőbb bíróság kedden elutasította a fellebbezését a Reuters hírügynökség két újságírójának, akit államtitkok megszerzésének vádjával hét év börtönre ítéltek szeptemberben. "Hét évre ítélték őket és fenntartjuk ezt a döntést, a fellebbezés el lett utasítva" - jelentette ki Soe Naing, a mianmari legfelsőbb bíróság illetékes tagja Najpjidóban. Naing nem fejtette ki a döntést. A ranguni fellebbviteli bíróság januárban már elutasította a két újságíró előző fellebbezését.

Szerdán Vin Mjint mianmari elnök több mint 9500 fogoly szabadon bocsátását rendelte el a délkelet-ázsiai ország hagyományos újévi ünnepsége alkalmából. Nem volt köztük azonban a Reuters hírügynökségnek dolgozó, már tizenhat hónapja raboskodó, nemrég Pulitzer-díjjal kitüntetett 33 éves Va Lone és a 29 éves Kjav Szo Oo.

Wa Lone a szeptember 3-i ítélethirdetés előtt Fotó: Ye Aung Thu/AFP

Őket a mianmari kormányzat azért börtönözte be, mert oknyomozó újságíróként a rohingya kisebbség elleni atrocitások után kutakodtak.

Az újságírók tíz rohingya férfi és fiú meggyilkolása ügyében folytattak oknyomozást az észak-mianmari Arakán államban. 2017 decemberében tartóztatták le őket Rangunban, államtitkok megszerzése miatt. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket: rendőrök adtak át nekik hivatalos iratokat, amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingya lázadók elleni hadműveletéről szóltak. Röviddel a rendőri találkozó után őrizetbe is vették őket. A törvény, amely alapján az újságírókat elítélték, még a brit gyarmati időkből való. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt