Nem ment el elég fideszes megszavazni a rendkívüli fővárosi patkányirtást

2019 április 24., szerda 12:10
229

Szerda reggel írt arról az Index, hogy a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési bizottsága a nap folyamán tervezett dönteni arról, hogy súlyos közegészségügyi veszélyre hivatkozva azonnali és rendkívüli patkányirtást rendeljen el. 

A lap cikke szerint mindez azért furcsa, mert az illetékes fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztálya már tavaly októberben arra figyelmeztetett: annyira megsokasodtak a patkányok, hogy irtásuk célzott és megnövekedett hatású intézkedést igényel.

Mint kiderült, végül a rendkívüli patkányirtás elmaradt, mert három fideszes bizottsági tag is hiányzott, így nem volt meg a kormánytöbbség, míg az ellenzéki képviselők pedig a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) sértő eljárásmód, illetve tartalmi okok miatt nem támogatták a javaslatot.

Az Indexnek a főváros közbeszerzési bizottságának MSZP-s elnöke, Trippon Norbert az ülés után elmondta, hogy eleve jogsértő lett volna a szavazás, hiszen a közbeszerzési bizottság tagjainak három nappal ezelőtt be kellett volna mutatni az előterjesztést. 

Tarlós István helyettese viszont csak kedd délután, miután az Index írt a budapesti patkányinvázióról, állt elő a rendkívüli patkányirtásról szóló tervvel. Trippon szerint amúgy az ellenzéki pártok és képviselőik is érzékelik, sőt hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy brutális módon elszaporodtak a patkányok a fővárosban.

A történtek érdekessége, hogy ezzel elvileg a fővárosi közgyűlés is tisztában volt: tavaly december 12-én megszavaztak egy 650 millió forintos pluszforrást a patkányirtásra, de ezt nem rendelték meg, és a szerződés módosítását sem kezdeményezték. Most, a cikkek megjelenése után szinte mérlegelés nélkül, sürgősséggel kívánta elfogadtatni javaslatát a főpolgármesteri hivatal, írja a lap. 

A bizottság legközelebb jövő kedden ül össze. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt