„Ha nekünk előírják, akkor Orbán is tegyen nyelvvizsgát!”

Péntek délután több százan követelték a Kossuth téren, hogy a kormány halassza el annak a 2014-es kormányhatározatnak a bevezetését, ami előírja, hogy 2020-tól a felsőoktatásba történő felvételhez szükséges egy középfokú nyelvvizsga.  

„Nincsen megfelelő tankönyv, nincsen stratégia, nincsen kidolgozott és elfogadott módszertan, nincsen megfelelő nyelvtanár-képzés. Ezzel az emberi erőforrások minisztériuma is tisztában van, mégis kitartanak a nyelvvizsga-törvény mellett” - mondta Ercse Kriszta oktatáskutató. 

A szervezők szerint ha minden magyar középiskolás számára ugyanúgy biztosítva lesz a nyelvoktatás megfelelő színvonala, akkor elfogadják a követelményt. Bár a számok azt mutatják, hogy a kötelező nyelvvizsga bevezetésével jövőre több tízezer diák bukhatja az érettségi utáni azonnali továbbtanulás lehetőségét, a Kásler Miklós vezette tárca nem enged, legutóbb februárban közölték, hogy nem lesz halasztás. 

Fotó: botost/444.hu

Ha már életben lenne az előírás, akkor a Debreceni Egyetem egészségügyi karának kétharmadát nem vették volna fel tavaly.

„A most pedagógusnak jelentkezők felének sincs nyelvvizsgája”

- világított rá a probléma súlyosságára a Pedagógusok Szakszervezetét képviselő Dvorácskó Balázs. Szerinte van még esély, de a problémát nem a pártok és politikusaik fogják megoldani.

„Kezdjünk el hinni, hogy van még esély. Esély arra, hogy kritikus, boldog, kreatív fiúkat és lányokat neveljünk. Nyíltan kell beszéljünk. A kollégáinkkal is, a szülőkkel is. Ki kell mondani, hogy ezzel a jogszabállyal sincs minden rendben”

- tette hozzá. 

Fotó: botost/444.hu

Követeléssel zárta a rendezvényt a főszervező, Gyetvai Viktor: ha minden egyetembe vágyó középiskolásnak kötelező, akkor Orbán Viktor is tegye le a nyelvvizsgát szeptember elsejéig. 

„Tegyük le együtt! Legyen egységes a nemzet! Áder, Orbán, Kásler, az egész kormány jöhet, menjünk!”

Fotó: botost/444.hu

Ha ez nem valósulna meg, népszavazási kezdeményezésekkel élnek, tette hozzá. Két kérdést nyújtanának be:

  • Egyetért-e azzal, hogy a kötelező nyelvvizsga követelmény ne lépjen életbe, és egészen addig ne is lépjen életbe, amíg a közoktatás nem tud minden egy diákot felkészíteni?
  • Egyetért-e azzal, hogy ne lehessen az miniszterelnök az, aki nem teljesíti egy egyetemi felvételi elvárásait?

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.