Kövér László az igazságügyi tárca álláspontjával szembehelyezkedve vár el értékválasztást a bíróktól

2019 április 26., péntek 10:19
183

Kövér László házelnök szerdán arról tartott előadást Magyarország vezető jogászainak, hogy bírók előtt fontos értékválasztás áll: vagy beállnak az emberi jogokra hivatkozó, ám valójában természetellenes dolgokat és nemzetek feletti hatalmat óhajtó globalisták mögé; vagy egyetértésben a magyar kormánnyal megvédik Magyarországot. A függetlenségük is ezen a döntésen áll, mert ha globalista módon gondolkoznak, akkor elesik az ország, és elesik a függetlenség is. 

Kövér logikája a saját rendszerében követhető, csak éppen politikai véleményét tekinti egyetemes és megkérdőjelezhetetlen igazságnak, és ezt kéri számon a bíráktól. Ez pedig homlokegyenest ellentmond annak, amit éppen szerdán ünnepeltek a magyar jogászok: az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló törvény 150. évfordulóját. Kövér nem a törvények betartását, hanem egy politikai értékválasztást kért számon a bíráktól, amikor többek között így fogalmazott: 

"Korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára. (...)  150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. (...) Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az."  

Kövér üzenete tehát az, hogy ha a bírák nem értenek egyet a kormány világnézetével az értékek tekintetében, akkor rombolják az államot, és ennek következtében a saját jövőjüket is. Csakhogy ez nem tény, hanem vélemény. A globalizációt világraszóló, államellenes összeesküvésként beállítani világnézet. 

Közben a magyar alkotmány kimondja, hogy a bírók politikai befolyástól mentesen működnek. Ez azt is jelenti, hogy nem kell politikai világnézetnek sem megfelelniük, ítélethozatalkor a hatályos magyar törvényekre kell csak tekintettel lenniük.

Ezt az igazságügyi minisztérium is kimondta, utoljára április 16-án, amikor Völner Pál államtitkár írásban válaszolt Tóth Bertalan, az MSZP elnökének kérdésére, aki a bírói függetlenséget érintő kérdéssel fordult Trócsányi László miniszterhez. A válaszban többek között ez olvasható

"Magyarországon a hatalmi ágak elválasztásának elve érvényesül, a bírák függetlenek, csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak."

Kövér és a tárca elvi megközelítése ellentmond egymásnak, még akkor is, ha Kövér nem konkrét ítéleteket kívánt befolyásolni, hanem általános politikai értékrend elfogadását ajánlotta a bírók figyelmébe, azzal fenyegetve őket, hogy ha e tanokat nem teszik magukévá, akkor nem lehetnek többet függetlenek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt