„Nagyszerű a kapcsolatom Kim Dzsong Unnal” - vagánykodott Trump a japán miniszterelnöknek

külföld
2019 április 27., 05:23
comments 31

Washingtoni csúcstalálkozóján Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzo japán kormányfő az amerikai-japán kapcsolatok további erősítésében állapodott meg.

A Fehér Házban tartott tárgyalások kezdetén az amerikai elnök reményét fejezte ki, hogy a két ország gyorsan megállapodásra jut az új kétoldalú kereskedelmi egyezmény részleteiben, köztük a legnagyobb vitát okozó vámkérdésekben is. 

„Megvan rá az esélyünk, hogy jó és nagyon hosszú távra érvényes kereskedelmi megállapodást kössünk” - fogalmazott Donald Trump a Fehér Házban újságíróknak. Az egyezmény részleteit és megkötésének időpontját firtató újságíróknak az amerikai elnök azt válaszolta: erre nagyon gyorsan sor kerülhet, akár már közelgő japán látogatásán is.

Donald Trump a first ladyvel május végén utazik Japánba, ő lesz az első külföldi államfő, aki az új császárral találkozik.

photo_camera Fotó: Kaname Yoneyama/The Yomiuri Shimbun

A pénteki csúcstalálkozón Trump és Abe megvitatta az észak-koreai atomprogramot és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése érdekben teendő lépéseket is, konkrétumokról azonban egyik fél sem nyilatkozott. „Nagyszerű a kapcsolatom Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel” - mondta Trump az újságíróknak, és egyben elismerését fejezte ki Moszkvának és Pekingnek, mert szerinte segítik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének folyamatát.

Elemzők rámutatnak: kifejezetten jó a viszony Donald Trump és a japán kormányfő között. Abe Sindzo az első külföldi politikus volt, aki 2016-ban gratulált - személyesen, New Yorkba utazva - Trumpnak elnökké választásához, és azóta is rendszeres a telefonkapcsolat közöttük. Az amerikai elnök meghívta Abe Sindzót és feleségét a first lady, Melania Trump péntek esti születésnapi vacsorájára. Melania Trump most töltötte be 49. évét.

Abe Sindzo pénteken érkezett Washingtonba, és a tárgyalások után a hétvégét is az Egyesült Államokban tölti. Együtt golfozik majd az amerikai elnökkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.