Az új-zélandi terroristát akarta utánozni a zsinagógai gyilkos

Terrorizmus
2019 április 28., 11:22
comments 146

Egyre több részlet derül ki a San Diego közelében elkövetett terrortámadásról. Az elkövető John Earnest, 19 éves amerikai állampolgár volt, aki helyi idő szerint szombaton 40 perccel dél előtt lépett be egy zsinagógába, és félautomata fegyverével lövöldözni kezdett. Egy nőt megölt, további három embert - köztük a közösség rabbiját - pedig megsebesített.

Earnest a rendőrség gyanúja szerint azért fogta menekülőre, mert elromlott a fegyvere, nem tudott többet lőni. Autóba szállt, majd kihívta magára a rendőrséget. Amikor megállították, önként, felemelt kézzel szállt ki az autójából.

A megtámadott zsinagóga.
photo_camera A megtámadott zsinagóga. Fotó: SANDY HUFFAKER/AFP

A rendőrség megtalálta a merénylet előtt írt levelét, amit az 8chan nevű fórumra tett ki, és ami nagyon hasonlít a március 15-i új-zélandi terrortámadás elkövetőjének kiáltványára. A christchurchi merénylő két mecsetet támadott meg, hasonló fegyverrel ölt, és ugyanezen a fórumon helyezte el a saját szövegét, amelynek stílusát is igyekezett Earnest lemásolni. Úgy tűnik, ő is élőzni akarta a Facebookon gyilkosságait, de ez valamiért nem sikerült neki.

Levelében szintén hivatkozik pittsburghi zsinagóga elleni merényletre, amit napra pontosan fél évvel az ő támadása előtt követtek el. Akkor 11 ember vesztette életét. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.