Félmillió dollárt adott a pápa a mexikói migránskaraván tagjainak

egyház
2019 április 28., 05:51
comments 131

Szombaton jelentette be a Vatikán, hogy Ferenc pápa félmillió dollárt (közel 145 millió forintot) adományoz a Mexikóban rekedt közép-amerikai menekültek segítésére. A pénzt mexikói katolikus közösségeken keresztül használják fel, a rászorulók szállásaira és étkeztetésére.

A becslések szerint mintegy 75 ezer menekült ragadt Mexikóban, többségük Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból indult el az erőszak és a nyomor elől, az USA felé. Az Egyesült Államok azonban nem engedi be őket, és Trump elnök már tavaly ősszel kampányt hirdetett az úgynevezett migránskaravánok ellen (a menekültek egy része csoportosan vonult végig Mexikón keresztül).

A pápa Palermóban, 2018 szeptemberében.
photo_camera A pápa Palermóban, 2018 szeptemberében. Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A Vatikán szerint rendkívül rossz lett a sajtója ezeknek a menekülteknek, ezért magánadományok alig jutnak el hozzájuk. Ezért a pápa az adományával példát is szeretne mutatni. Emlékeztetnek, hogy a menekültek között sok nő és kisgyerek is van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.