Félmillió dollárt adott a pápa a mexikói migránskaraván tagjainak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szombaton jelentette be a Vatikán, hogy Ferenc pápa félmillió dollárt (közel 145 millió forintot) adományoz a Mexikóban rekedt közép-amerikai menekültek segítésére. A pénzt mexikói katolikus közösségeken keresztül használják fel, a rászorulók szállásaira és étkeztetésére.

A becslések szerint mintegy 75 ezer menekült ragadt Mexikóban, többségük Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból indult el az erőszak és a nyomor elől, az USA felé. Az Egyesült Államok azonban nem engedi be őket, és Trump elnök már tavaly ősszel kampányt hirdetett az úgynevezett migránskaravánok ellen (a menekültek egy része csoportosan vonult végig Mexikón keresztül).

A pápa Palermóban, 2018 szeptemberében.Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A Vatikán szerint rendkívül rossz lett a sajtója ezeknek a menekülteknek, ezért magánadományok alig jutnak el hozzájuk. Ezért a pápa az adományával példát is szeretne mutatni. Emlékeztetnek, hogy a menekültek között sok nő és kisgyerek is van.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.