A Fidesz csak a Facebookon több mint egymilliót költ Bangóné patkányozásának reklámjára

Ma már minden politikai és közéleti témájú hirdetést adatait vissza lehet nézni a Facebookon, elég ha az ember rákattint a reklámon található kis "i" betűre.

Innen lehet például tudni, hogy az MSZP-s Bangóné patkányozós megjegyzésének terjesztésére tegnap óta több mint egymillió forintot költ csak a Facebookon a Fidesz. A rendszer viszonylag részletes adatokat mutat arról is, hogy pontosan kiket ért el a hirdetés.

Az oldalakon a korábbi hirdetéseket és adataikat is vissza lehet nézni. Ez például a Fidesz összes facebookos reklámja a rendszer magyarországi bekapcsolása óta:

Itt pedig majd azt lehet megnézni (még nincsenek sajnos magyar adatok), hogy egy adott héten ki, milyen politikai, közéleti hirdetésre, összesen mennyi pénzt költött.

A Facebook a 2016-os amerikai elnökválasztás után kezdett igazán nagy erőket koncentrálni a politikai hirdetések átláthatóságára, miután kiderült, hogy külföldi, elsősorban orosz szervezetek adhattak fel közéleti témájú reklámokat, hogy ezzel befolyásolják az elnökválasztás eredményét az Egyesült Államokban. Azóta két fontos változást is bevezettek az oldalon:

  • Politikai, közéleti hirdetést egy országban csak annak az állampolgára adhat fel, ezt pedig bescannelt iratokkal kell igazolni a Facebook felé.
  • A politikai és közéleti hirdetések adatait bárki bármikor megnézheti.

A szabályok alól az már korábban azonosított (kék "verified", vagy "ellenőrzött" jelzéssel rendelkező) médiatermékek Facebook oldalai felmentést kaphatnak, de mint néhány hete kiderült, a kormánymédia megbízhatatlansága miatt ezt a szabályt a Facebook Magyarországon nem alkalmazza.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.