Banánevő tüntetők mentek a varsói Nemzeti Múzeum elé

Fotó: Janek Skarzynski/AFP

Több száz, egyes források szerint 1000 ember tüntetett a varsói Nemzeti Múzeumnál, sokan banánnal a kezükben, amiért az intézmény új igazgatója – akit a konzervatív kormány nevezett ki – eltávolított a modern művészeti kiállításról több, szeméremsértőnek mondott műalkotást, köztük egy videót, amin egy nő nagy élvezettel, olykor kihívó pózban majszol el egy banánt.

A művészek és ellenzéki politikusok felhívására összegyűlt, főleg fiatalokból álló tüntetők a „cenzúra” elleni tiltakozásképpen maguk is megettek egy banánt.

Fotó: Janek Skarzynski/AFP

A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a Nemzeti Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Jerzy Miziolek pénteken eltávolíttatta a múzeum kiállításáról Natalia LL neves lengyel művész Consumer Art című, 1973-ban készült videóját és az arról szóló fotókat, továbbá egy másik, vitákat kiváltó lengyel művésznő, Katarzyna Kozyra egy 2005-ös videóját, amin egy nő kutyának öltözött, négykézlábra ereszkedett férfiakat vezet pórázon.

Az igazgató azután rendelte el a művek eltávolítását, hogy berendelték a kulturális minisztériumba. Miziolek azzal indokolta az intézkedését, hogy ellenzi olyan művek bemutatását, amik sérthetik az érzékeny fiatalokat, és emlegetett állítólagos látogatói panaszokat is. A pénteken eltüntetett alkotások már hosszú évek óta a múzeum kiállításán szerepeltek.

Fotó: Janek Skarzynski/AFP

Az intézkedések ellen rengetegen tiltakoztak a közösségi médiában banános fotókkal és mémekkel. A felháborodás miatt Miziolek hétfőn azt mondta, visszahelyezik a „betiltott” műveket a kiállításra, de csak május 6-ig, amikor az egész modern művészeti galériát bezárják, és átrendezik. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.