Banánevő tüntetők mentek a varsói Nemzeti Múzeum elé

MŰVÉSZET
2019 április 29., 21:05
photo_camera Fotó: Janek Skarzynski/AFP

Több száz, egyes források szerint 1000 ember tüntetett a varsói Nemzeti Múzeumnál, sokan banánnal a kezükben, amiért az intézmény új igazgatója – akit a konzervatív kormány nevezett ki – eltávolított a modern művészeti kiállításról több, szeméremsértőnek mondott műalkotást, köztük egy videót, amin egy nő nagy élvezettel, olykor kihívó pózban majszol el egy banánt.

A művészek és ellenzéki politikusok felhívására összegyűlt, főleg fiatalokból álló tüntetők a „cenzúra” elleni tiltakozásképpen maguk is megettek egy banánt.

photo_camera Fotó: Janek Skarzynski/AFP

A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a Nemzeti Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Jerzy Miziolek pénteken eltávolíttatta a múzeum kiállításáról Natalia LL neves lengyel művész Consumer Art című, 1973-ban készült videóját és az arról szóló fotókat, továbbá egy másik, vitákat kiváltó lengyel művésznő, Katarzyna Kozyra egy 2005-ös videóját, amin egy nő kutyának öltözött, négykézlábra ereszkedett férfiakat vezet pórázon.

Az igazgató azután rendelte el a művek eltávolítását, hogy berendelték a kulturális minisztériumba. Miziolek azzal indokolta az intézkedését, hogy ellenzi olyan művek bemutatását, amik sérthetik az érzékeny fiatalokat, és emlegetett állítólagos látogatói panaszokat is. A pénteken eltüntetett alkotások már hosszú évek óta a múzeum kiállításán szerepeltek.

photo_camera Fotó: Janek Skarzynski/AFP

Az intézkedések ellen rengetegen tiltakoztak a közösségi médiában banános fotókkal és mémekkel. A felháborodás miatt Miziolek hétfőn azt mondta, visszahelyezik a „betiltott” műveket a kiállításra, de csak május 6-ig, amikor az egész modern művészeti galériát bezárják, és átrendezik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.