Karácsony visszavette volna a parkolást, de a Fidesz és az MSZP együtt jegelték a javaslatát

POLITIKA
2019 április 29., 12:20
comments 145

Újabb rendkívüli üléssel futott neki az zuglói közgyűlés a parkolási helyzet kezelésének, de azon kívül, hogy elkezdik vizsgálni egy 2 hónap múlva amúgy is lejáró szerződés felbontását, 

sokra nem jutottak. A kerületben még 2017-ben vezették be a fizetős parkolást, de a döntést megelőzően két komoly aggály is felmerült. Egyrészt a közel 300 millió forinttal olcsóbb ajánlatot fura módon kizárták a pályázók közül, másrészt a győztes pályázó a hírhedt Centrum Parkoló Kft egyik utódcége lehet, ami mögött rejtve a birodalom alapítója, Kupper András áll. 

Bár ezek az ellenérvek a szavazás előtt is elhangzottak, Fidesz az MSZP-vel összefogva lesöpörte az aggályokat, és egyöntetűen megszavazták a botrányos szerződést. Karácsony Gergely polgármester akkor nem vétózta meg a döntést, csak tartózkodott. Nemrég elismerte, hogy a Fidesz és az MSZP háttéralkut kötött parkolásügyben, amin ő nem tudott változtatni.

link Forrás

Pár napja a kerület már összehívott rendkívüli közgyűlésen az ott ülő pártok úgy tettek keresztbe egymásnak, hogy még a napirendet sem sikerült megszavazni. Pont ezt az ülést ismételték meg hétfőn. 

A helyi Fidesz egyik javaslata el akarta érni, hogy egy olyan vizsgáló bizottság nézze át a zuglói parkolási ügyeket, amibe Tarlós István, az V. kerület fideszes polgármestere és valamelyik ellenzéki kerület polgármestere küldene egy-egy szakértőt. És addig pedig nem lehetett volna döntéseket hozni a parkolással kapcsolatban, amíg ez a fideszes többségű bizottság nem tesz le az asztalra egy összefoglaló jelentést. Ezzel gyakorlatilag fideszes gyámság alá helyezték volna a kerületet.

Az MSZP inkább azt javasolta, hogy akkor inkább az Európai Bizottság elnöke, a Világbank elnöke, az ENSZ főtitkára vizsgálja a parkolást, a bizottságot pedig Trump vagy Putyin vezessen. Karácsony Gergely polgármester pedig kijelentette, hogy abszurd lenne, ha a kormánypárt főpolgármester-jelöltje vizsgálná az ellenzék főpolgármester-jelöltjét, és Tarlós István egyébként sem tartja a főnökének. Karácsony inkább a többi kerület parkolási ügyeit vizsgáltatta volna ki egy kerületi bizottsággal.

Végül egyik bizottságot sem szavazta meg a testület. Ugyanakkor megszavazták azt a fideszes javaslatot, ami felkéri a kerület jegyzőjét, hogy vizsgálja meg a parkolási szerződések felmondásának jogi lehetőségét. 

Az persze még nem biztos, hogy ebből lesz is valami, mivel a parkolás üzemeltetésével megbízott SIS Parking Kft.-vel  július 9-én úgyis lejár úgyis lejár az önkormányzat szerződése. Karácsony pedig rögtön a szavazás után jelezte, hogy egyszerűbb lenne, ha csak nem hosszabbítanám meg a két hónap múlva lejáró megállapodást, mint hogy idő előtt felmondják. (Egyébként ugyanez a cég üzemelteti a veszteséges parkolást a fideszes vezetésű Újbudán is.)

Karácsony Gergely pedig újra benyújtotta azt a javaslatát, ami július 10-től az eddig ráfizetéses parkolás-üzemeltetést az önkormányzat egyik cégére bízná, így például a parkolóőrök az önkormányzat alkalmazásában állnának. Valamint április 30-ig kidolgozták volna a parkolási rendszer önkormányzati üzemeltetésének részleteit. Több helyről elhangzott, hogy ezzel lényegesen olcsóbban tudna működni a parkolási rendszer, 

de az MSZP-nek és a Fidesznek mégsem tetszett a javaslat, ezért az erről szóló döntést május végéig elnapolták. Az elnapolást azért kérték, mert nem tartották elég kidolgozottnak a javaslatot, és konkrétabb előterjesztéseket követeltek. Csak Karácsony Gergely, Szabó Rebeka alpolgármester és Várnai László szavaztak az elnapolás ellen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.