A magyar diplomatának a migráció, a lengyeleknek az oroszveszély jutott eszébe

POLITIKA
2019 április 30., 17:09
comments 61

Mai hír az MTI-ből: 

„Oroszország és az agresszív orosz politika jelenti a fő fenyegetést Közép-Európa számára” - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, és ebben megerősítette őt tárgyalópartnere, a lett külügyminiszter Edgars Rinkevics. Rinkevics azt is mondta, hogy Lettország elkötelezetten  támogatja az amerikai katonai jelenlét további regionális erősítését célzó, Varsó és Washington között folytatott párbeszédet, mert az erősítés hozzájárul a közép-európai térség biztonságának növeléséhez. 

Szerencsés egybeesés, hogy a múlt héten magyar diplomata is találkozott lett politikusokkal. Schmitt Pál Péter a Miniszterelnökség uniós koordinációért felelős helyettes államtitkára járt Rigában, ahol „az európai uniós együttműködési lehetőségekről” tárgyalt lett kormányzati tisztviselőkkel és parlamenti képviselőkkel. Ő arról számolt be, hogy a megbeszéléseken egyetértettek a lettekkel abban, hogy az uniós támogatások nem adományok, hanem a gazdasági felzárkózás és a belső piac velejárói, és a nyugat-európai protekcionista érdekek miatt veszélybe került a munkavállalók szabad mozgása, az uniós belső piac és a schengeni rendszer, amiket mi védünk. Továbbá:  az EU külső határvédelmének megerősítését és az ellenőrizetlen bevándorlás megfékezését mindkét ország támogatja, a kötelező kvótákat pedig elutasítják. A helyettes államtitkár „tájékoztatta tárgyalópartnereit, hogy a magyar kormány egy olyan erős Európai Unióban érdekelt, amelynek intézményei nem akarják ráerőltetni az akaratukat azokra az országokra, amelyek eltérően gondolkodnak az EU jövőjéről és a migrációról”.

További érdekesség, hogy Orbán Viktor a múlt héten fotókat posztolt a Facebookra, amin Vlagyimir Putyinnal tárgyal. 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.