Németh Sándor tagadja, hogy olyanokat mondott volna Sorosról, amiket egy amerikai kisegyház alapítója állít róla

ÉLET
2019 május 01., 13:43
comments 401

Helyreigazítás A 2019. május 1. napján megjelent „Németh Sándor tagadja, hogy olyanokat mondott volna Sorosról, amiket egy amerikai kisegyház alapítója állít róla” című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Németh Sándor Rodney Howard-Borowne-tól kért segítséget, mert Soros György azon dolgozik, hogy elzárja a Hit Gyülekezete pénzforrásait.

„Rodney Howard-Browne, a Hit Gyülekezete és Németh Sándor régi jó barátja, több pásztorral együtt (többek között Jim Garlowval, aki Németh Sándorral májusban Budapesten találkozott és a Hit Rádió - Budapestnek is adott interjút) a Fehér Házban imádkozott Donald J. Trump elnökért.”

Ezt Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezető lelkésze posztolta ki a Facebookjára 2017. július 12-én.

Németh máskor és máshol sem rejtette véka alá, hogy mennyire tiszteli Howard-Browne-t. Személyes weboldalán, a nemethsandor.hu-n a Barátok rovatban foglalkozik külön fényképes szócikk az amerikai lelkésszel, megemlítve, hogy „annak az »új hullám« névre keresztelt megújulási mozgalomnak volt az egyik vezető személyisége, amelyik világszerte nagy hatást gyakorolt a pünkösdi-karizmatikus mozgalomra, közöttük a Hit Gyülekezetére is.”

 Ehhez képest az imént egy olyan, helyreigazítást követelő levelet kaptunk Németh-től, ami lapunk mellett közvetve az általa ennyire tisztelt kisegyház-alapítót is csúnya bűnnel, hazugsággal vádolja meg. Németh levele ugyanis ezzel kezdődik:

„A rólam szóló mai 444 cikk színtiszta hazugság. A hozzám kötött mondatok soha semmilyen formában nem hangzottak el részemről.”

A kérdéses cikkben a 444 azonban semmit sem állított Németh Sándorról sem saját kútfőből, sem véleményként, hanem egy olyan amerikai, karizmatikus keresztény weboldalon megjelent interjút ismertettünk, amiben a fent említett Howard-Browne (Németh jó barátja, és kifogástalan jellemű keresztény egyházvezető) mesélt a tavaly ősszel megejtett európai prédikációs körútjáról. A prédikátor az interjúban a többi között arról is beszélt, hogy miket mondott neki Németh Sándor Soros Györgyről, amikor 2018. novemberében Budapestre érkezett. Az interjúból szó szerint idéztük következő mondatait:

„van egyeteme, van egy szemináriuma, van egy országos terjesztésű hetilapja és egy 24 órában működő tévécsatornája - az ország harmadik legnagyobb, ilyen típusú hírcsatornája. Ez az egyház egymaga rúgta ki Soros Györgyöt Magyarországról. Németh Sándor, a vezető lelkészük azt mondta nekem: »Nézze, szükségem van a segítségére, mert Soros azon dolgozik, hogy elzárja a pénzforrásaimat, ezért támadja az egyházi dézsma (tized) szedését és minden mást.«”

A hazugozó levél elküldésekor Németh lelkész talán nem tudta, hogy Howard-Browne interjúja nemcsak szöveges átirat formájában található meg a neten. Egy feltöltött, többrészes hangfelvétel mellett az eredeti, angol nyelvű beszélgetés a Youtube-on is meghallgatható, íme, a Hit Gyülekezetével és Némethtel foglalkozó rész a 15. perc táján kezdődik.

link Forrás

Ebből is kiderül, hogy lapunk természetesen semmiben sem hazudott, az amerikai lelkész pontosan azt mesélte magyar barátjával folytatott beszélgetésükről, amit mi is idéztünk belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.