Orbán látványosan és nyíltan keresni fogja az együttműködést Salvini pártjával

POLITIKA
2019 május 02., 16:28
comments 256

Az egész napos barátkozás után Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott a Budai Várban. A magyar miniszterelnök minden eddiginél nyíltabban beszélt arról, hogy ha nem tud kiegyezni az Európai Néppárttal, akkor a Fidesz az EP-választások után Salvini pártjával és annak szélsőjobbos partnereivel köt új szövetséget. 

Orbán Viktor leginkább arról beszélt mennyire egyetértenek az olasz belügyminiszterrel abban, hogy Európában erős és sikeres nemzetállamokra van szükség, meg kell őrizni a kereszténységen alapuló kultúrát és persze meg kell védeni a határokat a „migránsinvázióval” szemben. És Salvininek azt a tervét is támogatják, hogy új Európára van szükség. Mert ő is úgy látja, hogy  Európa jelenleg nem védi meg magát, nem tiszteli a tagállamokat, folyamatosan gyengül a gazdasági teljesítmény és a mai európai vezetés nem hallgat az emberekre, ami demokrácia-problémát okoz. Ezt pedig orvosolni kell. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor
photo_camera Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Egy ilyen felvezető után pedig adta magát a kérdés, hogy a Fidesz marad az Európai Néppártban vagy inkább csatlakozik Salvini új szélsőjobbos pártszövetségéhez az európai parlamenti választások után. Ennek már tagja a német AfD, a Dán Néppárt és a Finnek Pártja is. 

Orbán Viktor az új szövetségkeresésről azt mondta, ez attól függ, hogy a Néppárt milyen irányba mozdul el. Ha az Európai Néppárt összekötözi magát az európai baloldallal, aminek a víziója szerinte nem jó Európának, akkor abban az együttműködésben a Fidesz nehezen tudja megtalálni a helyét. A magyar miniszterelnök szerint a Néppártnak inkább a tőle jobbra lévő pártok felé kellene nyitnia, így például Salvini pártjával is együtt kellene működnie. 

Ugyanakkor Orbán elismerte, hogy ezzel jelenleg kisebbségben van a Néppárton belül. Számára még kérdéses, hogy elég demokratikus közösség-e a Néppárt, hogy tudomásul vegye a véleménykülönbségeket a stratégiai kérdésekben. Egy másik kérdésre pedig megjegyezte, hogy a választók döntése előtt nem tudja megmondani, hogy az Európai parlamentben a Fidesz beül-e Salviniék frakciójába. 

Ugyanakkor látványosan, bevallottan és nyíltan keresni fogják az együttműködést velük.Orbán azt szeretné, ha Salviniék gondolatai többségre jutnának a Néppártban is, és egyelőre ezeket néppárt saját kategóriarendszerében próbálják népszerűsíteni. Majd jön az emberek döntése a választásokon, 

aztán szeretne a legnagyobb szabadsággal dönteni, hogy milyen formációkban vegyenek részt a választások urán.Nem akarok abból titkot csinálni, hogy életerős és ambiciózus emberekkel szeretnék együttműködni Európában. Ma egy fáradtság van Brüsszelben. Egy intézményi nyelvet beszélő blabla van Brüsszelben”- mondta Orbán.  

Orbán úgy látja, hogy létezik egy brüsszeli buborék, ahol olyan emberek élnek, akik elfelejtették, hogy milyen a valóságos élet. Nem tudják, mi van Olaszországban és nem tudják mi van Budapesten vagy a falvainkban. Nem ismerik már az embereket, elvesztették a kapcsolataikat. Ezzel szemben a magyar miniszterelnök szeretné, ha ha Brüsszel újra akarna valamit a politikától és az élettől

Pont ezért örül annak, hogy jönnek fel olyan új pártok, amik akarnak valamit, nem csak a bejáratott mechanizmusokat akarják működtetni, nem csak az euróblablát folytatják, nem csak ülni akarnak a brüsszeli buborékban, hanem végre csinálni akarnak valamit. És szerinte ilyen pártokra, így Salvini pártjára is nagy szükség van az Európai belpolitikában. majd azzal zárta: 

„Úgyhogy várom a velük való együttműködést. Ennek a pontos formájáról pedig csak a választópolgárok döntése után tudok majd nyilatkozni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.