A bajor miniszterelnök és az osztrák kancellár együtt utasították el Orbán Viktor tervét

eu
2019 május 03., 11:23
comments 134

Bécsben közös sajtótájékoztatót tartott Markus Söder bajor miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár. Az újságírók megkérdezték tőlük, hogy mit szólnak Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki felvetésére, aki azt javasolta, hogy az európai néppárt (EPP) nyisson a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által szervezett jobboldali európai politikai szövetség felé. 

Söder ezt reagálta a felvetésre: "Természetesen szóba sem jöhet az együttműködés a szélsőjobboldali populistákkal. Semmi jó nem származna belőle."

Kurz pedig ezt: "Nem működhetünk együtt olyan pártokkal, amelyek ki akarnak lépni az EU-ból, például az AfD-vel és Le Pen pártjával. Európa-ellenes álláspontjuk már rég kizárta őket egy ilyen együttműködésből." Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a választás utáni szövetségkötésekről korai még beszélni, most a néppárt minél jobb szereplésére kell koncentrálni.

Söder (balra) és Kurz (jobbra) közös sajtótájékoztatója Bécsben.
photo_camera Söder (balra) és Kurz (jobbra) közös sajtótájékoztatója Bécsben. Fotó: HANS KLAUS TECHT/AFP

Pénteken Angela Merkel német kancellár is elutasította Orbán felvetését. 

Matteo Salvini szeretne az EP-választások után egy mostaninál szélesebb szövetséget szervezni a szélsőjobboldali pártokból, ám eddig csak olyanok jelezték érdeklődésüket, akikkel már amúgy is egy frakcióban van. Ilyen például az osztrák Szabadságpárt, amelynek elnöke hamarosan szintén Budapestre látogat. A lehetséges együttműködésről Orbán csütörtökön tárgyalt Salvinivel. 

Orbán szerint hiba lenne, ha a néppárt a baloldali és liberális pártokkal működne együtt továbbra is, ahogy ezt teszi évtizedek óta. Véleményét ugyanakkor nem osztják a néppártban, és mostanra már a Fidesz néppárti tagságát is felfüggesztették. (euractiv)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.