Merkel egyből elutasította Orbán ötletét, hogy fogjanak össze Salvini szélsőjobbos szövetségével

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Angela Merkel német kancellár csütörtök este elutasította Orbán Viktor javaslatát, hogy az Európai Néppárt legyen nyitott a tőle jobbra található pártok felé és működjön együtt a Matteo Salvini jobboldali szövetségével

A nigeri látogatáson tartózkodó Merkel kifejtette: teljes mértékben egyetért Manfred Weberrel, a Néppárt csúcsjelöltjével, aki szerint a néppárt semmiféle módon nem fog együttműködni a radikális jobboldali pártokkal a május végi európai parlamenti választások után. Angela Merkel egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve. 

Angela Merkel és Orbán ViktorFotó: JOHN THYS/AFP

Orbán Vikor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Matteo Salvinivel, a Liga elnökével. Orbán hangsúlyozta, hogy meghatározó tényező, ki az, aki a bevándorlást támogatja, és ki az, aki ellenzi. Ő pedig látványosan, bevallottan és nyíltan keresni fogja az együttműködést Salviniékkel. 

A miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában pedig ár arról beszélt, hogy a németek maguk mögé dobták a korábbi fegyelmezettségüket, és „minden erkölcsi gátlás nélkül mondanak nem elfogadható stílusú ítéletet, idegen, más országok politikusairól.” 

Korábban elutasította Orbán Viktor ötletét a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki Angela Merkelt váltotta a pártelnöki tisztségben. Szerinte „ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára”. Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: a spanyolországi parlamenti választások eredménye is mutatja, hogy a közeledés a jobboldali populistákhoz teljes tévút. (Spiegel/MTI)