A MTA tudós kutatói bementek a bulinegyed kocsmáiba és valami egészen elképesztő tudományos felfedezéseket tettek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Helyi lakosokkal és turistákkal készített kérdőíves kutatás, illetve a helyi társadalmi szervezetek képviselőivel, bártulajdonosokkal és alkalmazottaikkal, illetve turizmus-vendéglátás szakértőkkel folytatott mélyinterjúk alapján nagyszabású tudományos kutatást készítettek az MTA társadalomkutatói a budapesti VI.-VII. kerületi bulinegyedről. 

A kiindulópont az volt, hogy a környék és vele Budapest - hasonlóan például Barcelonához, Velencéhez, Amszterdamhoz és Milánóhoz - túlturistásodott.

A kutatók olyan következtetésekre jutottak, amik alapjában rengetnek meg mindent, amit a nem tudósok a bulinegyedről képzeltek volna.

Kapaszkodj:

 • A bulinegyedbe rengeteg külföldi turista jár.
 • Kis költségvetésű, inni érkező bulituristák ők, akik szeretnek bérelt Airbnb-lakásban lakni.
 • A bárok tipikus látogatói nem 75-90, hanem 20-30 évesek!
 • Jóval kevesebb az 50 évesnél öregebb bulizó, mint a 18-40 éves!
 • A vendégek 70 százaléka turista.
 • A turisták a romkocsmák miatt jönnek ide.
 • A bulinegyed a szórakozást és az alkoholfogyasztást jelenti a fiatal generációknak!
 • Többen jönnek Budapestre a romkocsmák, mint a kulturális örökség miatt, kábé 60-40 arányban.

Nem kevésbé megdöbbentő az, hogy a helyi lakosok miért elégedetlenek a fennálló helyzettel. A tudósok kutatásai szerint

 • a növekvő tömeg,
 • az utcai bűnözés,
 • a piszok és szemét,
 • a részegség,
 • az éjszakai zaj,
 • az utcai vizelés
 • és az emelkedő árak

zavarják az embereket.

A kutatás szerencsére nem állt meg a fentiek megállapításánál. Összegezték, hogy az érintett lakók milyen változásokat szeretnének:

„A helyzet javítása érdekében a helyiek többek között a magasabb színvonalú takarítást javasolták. Jobb közvilágítást és tömegközlekedést elsősorban a női válaszadók szeretnének, minden bizonnyal a biztonság miatt. Az idősebb és a többet költő válaszadók úgy gondolták, több taxira lenne szükség. Az idősebb válaszadók azt is megfogalmazták, hogy nagyobb rendőri jelenlétre lenne szükség, és többen támogatták közülük a vendéglátóhelyek éjszakai bezárását. A fiatalabb válaszadók inkább több éjszakai boltot és több közvécét szerettek volna látni”.

A bulitanulmány összefoglalta, mit javasolnak a megkérdezett szakértők a helyzet javítására. Magyar szakértő mi mást javasolna, mint azt, hogy „egy központi ügynökségre lenne szükség a desztináció menedzsmenthez és az imázs fejlesztéséhez”. Ezen felül szabályozást, méghozzá „a biztonság, a bűnözés és a feketepiac problémájának kezelésére és a lakók és a turizmus közötti jobb egyensúly megteremtésére”. No meg a kocsmatúrák „szigorúbb ellenőrzését”, bármit is jelentsen ez. Konkrét szakmai javaslat volt még az, hogy a marketing koncentráljon a vendéglátáson kívüli szegmensekre, és hogy olyan turistákat vonzzunk, akik több időt és pénzt költenek a városban (például az USÁ-ból és Ázsiából). A megkérdezettek szerint ilyenek lehetnének a kulturális és egészségügyi turisták.

De maguk a kutatók is megoldásokat keresnek. Kissé meglepő módon egészen észak-koreai hangulatúakat:

„Jelenleg megoldásokat próbálunk találni a túlturistásodásra, például szigorúbb szabályozások bevezetését, a turizmus koncentrációjának csökkentését úgy, hogy más környékekre is irányítják őket, vagy a turisztikai kínálat diverzifikációját az éjszakai gazdaság súlynak csökkentése érdekében”.

A következő projektjük pedig az, hogy megtudakolják a részeg brit tinédzserektől, hol szeretnének kulturálódni az olcsó piálás helyett:

„Új projektünk a Magyar Nemzeti Turizmus Ügynökséggel és a Budapesti Corvinus Egyetemmel a kulturális, kreatív és örökségturizmusra fókuszál. Jelenleg kérdőíveket kérdezünk le a városban, hogy megtudjuk, milyen kulturális és kreatív tevékenységek érdeklik leginkább a turistákat, és hogy meglátogatnának-e a belső kerületeken kívül más lokációkat is”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.