Trump és Putyin több mint egy órán át csevegett egymással telefonon

külföld
2019 május 03., 19:35
comments 146

Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy lehetséges új nukleáris egyezményről is egyeztetett telefonon - jelentette be Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. A szóvivő szerint a két elnök több mint egy órán keresztül tárgyalt egymással telefonon.

Megvitatták, hogy vagy új nukleáris egyezményt kötnek, de az már Kína bevonásával háromoldalú megállapodás lenne, vagy a még meglevő amerikai-orosz stratégiai szerződést hosszabbítanák meg. Megvitatták a venezuelai helyzetet és Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének ügyét.

A szóvivő tájékoztatása után pár perccel Donald Trump Twitter-bejegyzésben "nagyon jó" és "gyümölcsöző" beszélgetésnek minősítette egyeztetéseit az orosz elnökkel.

Azt írta: "ahogyan már a boszorkányüldözés előtt mindig is mondtam, nem rossz, hanem jó dolog, ha jól kijövünk Oroszországgal, Kínával és mindenki mással is".

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Trump, kiegészítve Sarah Huckabee Sanders tájékoztatását, azt is közölte: Vlagyimir Putyinnal megvitatott kereskedelmi kérdéseket is, valamint az "orosz kacsát". Ezzel a 2016-os választási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti összejátszásról folytatott Mueller-vizsgálatra utalt, amelynek eredményeképpen Robert Mueller, a vizsgálóbizottság vezetője megállapította, nem tudják bizonyítani, hogy Trumpék összejátszottak volna az oroszokkal a választási győzelem érdekében. Igaz, az oroszok attól még vastagon beleavatkoztak a választásba.

A Kreml azt közölte, hogy az orosz elnök tájékoztatta amerikaipartnerét a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel április 25-én Vlagyivosztokban folytatott megbeszéléseiről. Putyin hangsúlyozta, hogy Phenjan kötelezettségvállalásainak jóhiszemű teljesítését válaszlépéseknek, az Észak-Koreára nehezedő szankciós nyomás enyhítésének kell követniük.

A közelmúltban megtartott ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban Putyin közölte, hogy az új kijevi vezetésnek valós lépéseket kell tennie az ukrajnai konfliktus rendezésében kulcsfontosságú minszki megállapodások teljesítése felé.

Venezuela ügyében az orosz elnök azt hangoztatta, hogy "csak maguknak a venezuelaiaknak van joguk meghatározni országuk jövőjét". Hozzátette, hogy a belügyekbe való külső beavatkozás, az erőszakos caracasi hatalomváltásra irányuló kísérletek aláássák a válság politikai rendezésének perspektíváit.

Az orosz közlemény által gyakorlatiasnak és konstruktívnak minősített, csaknem másfél órás telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.