Franciaországban betiltják az elektromos rollerezést a járdákon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
A francia digitálisügyi álamtitkár és a Bird helyi vezetője a cég rollereinek párizsi bemutatkozásánFotó: ERIC PIERMONT/AFP

Szeptembertől tilos lesz elektromos rollerrel közlekedni Franciaország járdáin. Ezt Elisabeth Borne közlekedési miniszter jelentette be a Le Monde-nak adott szombati interjújában. 

A kérdés különösen Párizsban aktuális, ahol az elektromos rollerek kölcsönzésével foglalkozó cégek megsokasodásával tavaly év végére 15 ezer roller került forgalomba, és a kalkulációk szerint ez a szám az idei év végére akár a 40 ezret is megközelítheti. 

Borne azt mondta a lapnak, hogy ősztől 135 eurós, azaz jó 40 ezer forintos büntetésre számíthat az, aki elektromos rolleren, hoverboard-on vagy elektromos egykerekűn közlekedik a járdákon. 

Az újgenerációs eszközöket nyár után csak bicikliúton vagy autóúton lehet majd használni, mert a miniszter szerint túlzottan veszélyeztetik a járókelőket, különös tekintettel a gyerekekre és idősekre. Tolni, sőt motor nélkül továbbra is lehet majd használni a rollereket, ha azzal nem veszélyeztetik a gyalogosokat. 

Az elektromos rollerek nagyon gyorsan terjedtek el az Egyesült Államok és Európa nagyvárosaiban, de olyan hirtelen sokasodtak meg, hogy egyre több helyen korlátozzák használukat. Barcelonában például teljesen betiltották a rollerkölcsönzőket, és Berlin is korlátozások bevezetésére készül. (France24 via AFP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.