Palkovics szerint az MTA tehet arról, hogy olyan nehéz tőlük elvenni a kutatóhálózatukat

POLITIKA
2019 május 06., 05:40
comments 155

Ha erőből nem sikerült, erőszakkal oldaná meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az akadémiai kutatóhálózat leválasztását az akadémiáról. Palkovics a Magyar Hírlapnak adott interjújában közölte, hogy amennyiben az MTA hétfői közgyűlésén nem fogadja el a minisztériuma javaslatait a kutatóhálózat kiszervezéséről, akkor majd a parlament törvényben veszi el az MTA-tól a kutatóhálózatát.

Palkovics mindezt azzal indokolta, hogy szerinte legitim igény, hogy a kormány ellenőrizhesse a kutatási források elosztását. Palkovics az interjúban határozottan nehezményezte, hogy az MTA nem adott meg minden segítséget önmaga szétveréséhez: hiába kérte fel a kormány, hogy vegyen részt a kutatóhálózat elvételének kidolgozásában, az általuk "delegált bürokratákkal nem sikerült elvégezni a munkát".

Palkovics valósághoz fűződő viszonyát jól mutatja, hogy arra a Magyar Hírlaptól szokatlanul kötekedő kérdésre, miszerint a felmérések alapján az MTA teljesítménye alapján Európa legjobbjai közé tartozik, a miniszter azt felelte, hogy "Magyarország tudományos teljesítménye nem jó, semmit nem haladtunk előre az utóbbi évtizedekben". (Via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.