Pompeo: Egyre nő az Északi-sarkvidék stratégiai jelentősége

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az Északi-sark körüli térség a részben feltáratlan olaj- és gázkészleteivel egyre inkább a hatalmi törekvések és a verseny a területe lett, erre kell felkészülnie az Egyesült Államoknak, de a játékszabályokat mindenkinek be kell tartania – közölte az amerikai külügyminiszter az Északi-sarkvidéki Tanács finnországi ülésén.

Ferenc József-föld 2013. október 22-én.Fotó: Vlagyimir Asztapkovics/RIA Novosti/AFP

Mike Pompeo óva intette Kínát a megalapozatlan igényektől az Északi-sarkvidéken. „Csak azért, mert az Északi-sarkvidék egy érintetlen terület, ez nem jelenti azt, hogy ott törvényen kívüliség lehet” – mondta.

Pompeo beszélt az egyre növekvő kínai érdekeltségekről az Északi-sarkvidéken, megjegyezve, hogy Kínának csak megfigyelői státuszban van szerepe a szervezetben. „Peking azt állítja, hogy Kína Északi-sarkvidékhez közeli ország”, de nem létezik ilyen kategória, és Kína kb. 1500 km-re van az Északi-sarkkörtől – mondta Pompeo.

A tervek szerint hétfőn este az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszterei egy munkavacsorán vesznek részt. Itt Pompeo találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is, ahol Pompeo várhatóan arról próbálja meggyőzni Lavrovot, hogy vonja ki az orosz haderőt Venezuelából.

A csúcstalálkozón részt vevő diplomaták kedden közös nyilatkozatot fogadnak el a finn elnökség lezárásaként. Finnország 2017 májusában vette át az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét két évre, a soron következő ország 2019 májusától Izland lesz. Az északi sarkköri országokat tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada, Dánia. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.