Pompeo: Egyre nő az Északi-sarkvidék stratégiai jelentősége

2019 május 6., hétfő 16:37
100

Az Északi-sark körüli térség a részben feltáratlan olaj- és gázkészleteivel egyre inkább a hatalmi törekvések és a verseny a területe lett, erre kell felkészülnie az Egyesült Államoknak, de a játékszabályokat mindenkinek be kell tartania – közölte az amerikai külügyminiszter az Északi-sarkvidéki Tanács finnországi ülésén.

Ferenc József-föld 2013. október 22-én. Fotó: Vlagyimir Asztapkovics/RIA Novosti/AFP

Mike Pompeo óva intette Kínát a megalapozatlan igényektől az Északi-sarkvidéken. „Csak azért, mert az Északi-sarkvidék egy érintetlen terület, ez nem jelenti azt, hogy ott törvényen kívüliség lehet” – mondta.

Pompeo beszélt az egyre növekvő kínai érdekeltségekről az Északi-sarkvidéken, megjegyezve, hogy Kínának csak megfigyelői státuszban van szerepe a szervezetben. „Peking azt állítja, hogy Kína Északi-sarkvidékhez közeli ország”, de nem létezik ilyen kategória, és Kína kb. 1500 km-re van az Északi-sarkkörtől – mondta Pompeo.

A tervek szerint hétfőn este az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszterei egy munkavacsorán vesznek részt. Itt Pompeo találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is, ahol Pompeo várhatóan arról próbálja meggyőzni Lavrovot, hogy vonja ki az orosz haderőt Venezuelából.

A csúcstalálkozón részt vevő diplomaták kedden közös nyilatkozatot fogadnak el a finn elnökség lezárásaként. Finnország 2017 májusában vette át az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét két évre, a soron következő ország 2019 májusától Izland lesz. Az északi sarkköri országokat tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada, Dánia. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt