Erdogan szerint megerősíti a demokráciát, hogy meg kell ismételni a választást Isztambulban, ahol az ellenzék nyert

külföld
2019 május 07., 11:00
comments 84

Recep Tayyip Erdogan török elnök a leghelyesebb lépésnek nevezte, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) előző nap a március 31-i törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről és a főpolgármester-választás megismétléséről döntött.

Erdogan hatalmon lévő pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva azt mondta: az YSK határozata megerősíti a demokráciát.

photo_camera Erdogan hagyományőrzés közben

A legnagyobb török városban a nem hivatalos végeredmény szerint kiélezett versenyben, 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket. Bár Imamoglu át is vette megbízólevelét, az AKP a választáson elkövetett szervezett szabálytalanságokra hivatkozva rendkívüli fellebbezésben kérelmezte az YSK-nál a szavazás érvénytelenítését és megismétlését.

Sebastian Kurz osztrák kancellár bírálta a döntést. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.