Erdogan szerint megerősíti a demokráciát, hogy meg kell ismételni a választást Isztambulban, ahol az ellenzék nyert

2019 május 7., kedd 11:00
86

Recep Tayyip Erdogan török elnök a leghelyesebb lépésnek nevezte, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) előző nap a március 31-i törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről és a főpolgármester-választás megismétléséről döntött.

Erdogan hatalmon lévő pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva azt mondta: az YSK határozata megerősíti a demokráciát.

Erdogan hagyományőrzés közben

A legnagyobb török városban a nem hivatalos végeredmény szerint kiélezett versenyben, 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket. Bár Imamoglu át is vette megbízólevelét, az AKP a választáson elkövetett szervezett szabálytalanságokra hivatkozva rendkívüli fellebbezésben kérelmezte az YSK-nál a szavazás érvénytelenítését és megismétlését.

Sebastian Kurz osztrák kancellár bírálta a döntést. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt