Erdogan szerint megerősíti a demokráciát, hogy meg kell ismételni a választást Isztambulban, ahol az ellenzék nyert

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a leghelyesebb lépésnek nevezte, hogy a Legfőbb Választási Tanács (YSK) előző nap a március 31-i törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről és a főpolgármester-választás megismétléséről döntött.

Erdogan hatalmon lévő pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva azt mondta: az YSK határozata megerősíti a demokráciát.

Erdogan hagyományőrzés közben

A legnagyobb török városban a nem hivatalos végeredmény szerint kiélezett versenyben, 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket. Bár Imamoglu át is vette megbízólevelét, az AKP a választáson elkövetett szervezett szabálytalanságokra hivatkozva rendkívüli fellebbezésben kérelmezte az YSK-nál a szavazás érvénytelenítését és megismétlését.

Sebastian Kurz osztrák kancellár bírálta a döntést. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.