Kitört a fociháború a NER-ben: Kubatov Gábor megsértődött Garancsi Istvánra

foci
2019 május 09., 09:25

Ivan Petrjak 25 éves ukrán futballista. Ebben a szezonban kölcsönben a Fradiban játszott. A következő idényben a Vidi játékosa lesz. 

Erről szól az a háború, ami kitört a két kiemelt NER-csapat, a Ferencváros és a Vidi között. Ott tartanak most, hogy Kubatov Gábor (Fidesz-alelnök, Fradi-elnök) erkölcsöt emlegetve gyalázza a Vidit a Nemzeti Sportnak adott nagyinterjúban. 

A kölcsönben lévő Petrjakot megvette volna véglegesen a Ferencváros, tárgyalt is a játékos ukrán klubjával, de aztán a Vidi több pénzt ígért a játékosért és magasabb fizetést is kínált neki, így Petrjak a székesfehérvári csapatot választotta.  

Az újpesti Mijusko Bojovic (b), Branko Pauljevic (j) és a ferencvárosi Ivan Petrjak (k) az NB I. 9. fordulójában játszott FTC-Újpest mérkőzésen a Groupama Arénában 2018. szeptember 29-én.
photo_camera Ivan Petrjak még zöld-fehérben. Fotó: Czagány Balázs/MTI/MTVA

Ezen annyira kiakadtak a Fradinál, hogy a játékos hiába a Fradi egyik legjobbja, már ennek az idénynek az utolsó meccsein sem léphet pályára, mezszámát áthúzták az öltözőben. 

A Fradi pénzéhesnek állította be a játékost. Az ukrán ügynöke azzal vágott vissza, hogy Petrjak szívesen maradt volna, de az FTC amatőr módon tárgyalt. Szerinte megengedhetetlen, hogy a hoppon marad Fradi vezérigazgatója a játékosra és családjára ugrasztja a felhergelt szurkolókat. „Most például fenyegeti Ivant és fenyegeti Ivan feleségét, aki nemsokára szülni fog. Orosz Páltól kérdezném: Neki van gyereke? Hogy engedhet meg magának ilyen dolgokat, ilyen durva dolgokat, amiket írnak, ahogy Ivan felesége irányába megnyilvánulnak.”

Ezen a ponton szólalt meg a vitában Kubatov Gábor FTC-elnök, hogy a magyar foci nevében nyílt kirohanást intézzen a Petrjakot az orruk elől megszerző Vidi ellen. Kubatov szerint a két klub között volt „egy soha ki nem mondott, soha le nem írt, tiszteletalapú szabály, hogy nem nyúlunk bele egymás keretébe. Szerintem ez természetes a magyar futballban, amelyben mindketten sikerre törekszünk.”

Kubatov Gábor klubelnök
photo_camera Kubatov Gábor klubelnök

Az újságíró visszakérdezett, hogy ha erről nemhogy írásbeli, de szóbeli egyezség sem létezik, akkor miért hivatkozik rá Kubatov, a Fradi-elnök azt mondta: 

„Nem beszéltünk ilyesmiről, mert ez annyira magától értetődő. Nekem Garancsi Istvánnal nagyon jó volt a viszonyom…

Ez most megromlott?

Én más elveket vallok.”

Garancsi István a Vidi elnöke, aki magánrepülővel repteti Orbán Viktort a csapata meccseire. Övé a Market Zrt. építőipari cége, ami szépen hasít a közbeszerzéseken.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
photo_camera Orbán Viktor és Garancsi István Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Kubatov arról mesélt, hogy korábban ők ketten tárgyaltak már játékosról. Az FTC korábbi középpályását, a bosnyák Besicet akarta megvenni évekkel ezelőtt a Videoton, Garancsi felkereste Kubatovot, aki azt mondta, hogy nem akarják eladni a játékost, ennyiben maradtak. 

Kubatov szerint „ez egy korrekt helyzet volt. Nem foglalkoztunk egymás játékosaival, legalábbis én mindig ehhez tartottam magam, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a magyar futballban legyen több erős, egymással rivalizáló csapat, de ne mi kalózkodjunk egymás háta mögött az egekbe emelve ezzel a játékosok árát és fizetését, mert azzal a csapataink nem járnak jól. Amikor mindkét klub a nemzetközi szereplésre készül, mi a BL-re, ők az Európa-ligára, akkor a másikat meggyengíteni illetlenség”.   

Nehéz azon túllépni, hogy egy piaci szereplő kiakad egy másik piaci szereplőre, amiért az úgy viselkedik, mint egy piaci szereplő. De persze a magyar fociról beszélünk, ahol valójában állami cégek és egyéb más közpénzforrások tartják el a focit, és emelik ki ennek a mezőnynek a legmagasabb polcára a Fradit és a Vidit. A Fradinak az MVM lett a főszponzra, a Vidié a Mol. Sokkal több pénzük van, mint bármelyik másik magyar csapatnak. Ez nemzetközi szinten eddig a Fradinak semmire sem volt elég, a Vidi legalább bejutott az Európa-liga csoportkörébe. A NER-pénztárca méricskélés szép esete, amikor Kubatov az interjúban azt mondja, szerinte a Vidinek a Fradinál is több pénze van. 

Azt Kubatov többször is megerősíti, hogy jogszerűtlenséget nem követett el a Vidi, de morálisan bántja, ami történt. Nem érti azt sem, hogy a piacon fellelhető milliónyi futballista közül éppen az ő játékosuk kellett a székesfehérváriaknak. Kubatov szerint - felemlegetve egy másik esetet - számukra „morálisan nem vállalható, hogy tárgyalnak egy játékossal, és mi az utolsó pillanatban odamegyünk, és azt mondjuk, mi több pénzt adunk, gyere ide”.

Kubatov többször is hivatkozik a magyar foci érdekére: 

„Meggyőződésem, hogy a BL-selejtező előtt nem az a magyar futball érdeke, hogy a bajnokot a közvetlen riválisa gyengítse.”

Kiderül viszont pár titok. A Fradi 1,2 millió eurért vette volna meg Petrjakot, a Vidi állítólag erre ígért rá még 300 ezer eurót. A játékosnak a Fradi 25 ezer eurós alapfizetést ígért, ami bónuszokkal még tovább nőhet. A Vidi állítólag 40 ezer eurót ad Petrjaknak. 

Kubatov ezt a vitát elemelte a magyar focitól, szerinte ennél többről van szó.

„Lehet morális kérdésekről beszélni a mai magyar futballban?
Nemhogy lehet, kell! Csak rajtunk múlik, tisztességes-e a verseny közöttünk. Ez nemcsak morális kérdés, van a társadalomra gyakorolt hatása is.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.