Több mint 600 ezer EU-állampolgár akar a Brexit után Nagy-Britanniában maradni

külföld
2019 május 09., 14:55
comments 112

Több mint 600 ezer külföldi EU-állampolgár folyamodott eddig letelepedett státuszért a brit hatóságokhoz - közölte csütörtökön a brit belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint már a nyilvános próbaüzem alatt, amely hét hónapig tartott, több mint 200 ezren benyújtották letelepedési folyamodványukat. A rendszer március utolsó hétvégéjén indult el teljes körűen.

A belügyminisztérium csütörtöki adatai szerint a kérelmezők 95 százaléka sikeresen használta az erre a célra kifejlesztett mobilalkalmazást személyazonosságának igazolására; az esetek többségében az ügyintézés tíz percig sem tartott. A letelepedett státuszért folyamodók 88 százalékának törvényes nagy-britanniai tartózkodását a rendszer az egyéni társadalombiztosítási szám alapján automatikusan ellenőrizte.

A tájékoztatás szerint az Android mobilrendszerre kidolgozott alkalmazás már letölthető a Google Play Store-ból. Az Apple gyártmányú mobileszközökön használható kérvényezési alkalmazás az év vége előtt elérhető lesz.

Csütörtöki tájékoztatójában a belügyminisztérium megerősítette: a brit kormány azt szeretné, hogy a Nagy-Britanniában letelepedett külföldi EU-állampolgárok az országban maradjanak, és továbbra is Nagy-Britanniát tekintsék otthonuknak.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státuszért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz. A brit kormány hetek óta országos kampányt is folytat, arra biztatva a külföldi EU-állampolgárokat, hogy maradjanak Nagy-Britanniában és folyamodjanak a letelepedett státuszért.

photo_camera Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

A kérvényezési rendszer sikeres működése érdekében a belügyminisztérium több mint 1500 fős alkalmazotti gárdát toborzott kifejezetten a folyamodványok elbírálására, és új központot alakított ki a telefonon, e-mailben és online felületeken érkező megkeresések, kérdések feldolgozására. A központ - EU Settlement Resolution Centre - az Egyesült Királyság területéről a 0300 123 7379 telefonszámon hívható, hétköznap 8-tól 20 óráig, hétvégenként fél 10-től fél 5-ig.

A külföldi EU-állampolgároknak legalább 2020. december 31-éig lesz idejük tartós nagy-britanniai letelepedésük engedélyeztetésére, akár életbe lép a Brexit feltételeit tartalmazó - a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított - megállapodás, akár nem.

A korábbi tervekkel ellentétben a rendszer teljes körű indulásával ingyenessé vált a külföldi EU-állampolgárok számára a Brexit utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik az engedélyezési rendszer próbaüzemeinek időszakban már befizették a díjat, visszakapják pénzüket. A belügyminisztériumi útmutatás szerint a Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak személyazonosságukat kell igazolniuk, és azt, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.