Hollik: Ha Brüsszel tagadja az egyeztetések tényét, a kormány kész nyilvánosságra hozni a jegyzőkönyvet

POLITIKA
2019 május 12., 15:21
comments 392

Szombaton Rétvári Bence (KDNP) sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását”. Az MTI beszámolója szerint az államtitkár felháborító kettős mércét emlegetve azt mondta: „Brüsszel a migránskártyák kapcsán semmilyen versenyjogi korlátozást, kifogást nem emelt, holott az ilyen kártyákra érkező pénzt is bankokon keresztül utalják”.

Az Index erre rákérdezett, és kiderült, hogy az EU magyarországi képviseletén előzetes vizsgálatról sem tudnak a témában, míg az Európai Bizottság versenypolitikai szóvivője szerint nem ők, hanem a magyar kormány fordult az Európai Bizottsághoz a babaváró hitelprogram ügyében.

Hollik István kormányszóvivő vasárnap közleményt adott ki a témában. Szerinte „hiába próbálják tagadni, attól még tény marad, hogy az Európai Bizottság kifogásokat emelt a babaváró támogatással kapcsolatban”, a kifogásokat Brüsszel „az úgynevezett előzetes egyeztetési eljárás során fogalmazta meg, amely hetek óta zajlik”.

Hollik azt írja, a kormány – mint mindig – megkereste a Bizottságot, mert a babaváró támogatás a bankokon keresztül kerülne folyósításra, ugyanez volt a CSOK-nál és a CSOK hitelnél is, és azok ellen az Európai Bizottság nem emelt kifogást.

Hollik szerint az Európai Bizottság „vizsgálódása és kritikái elsősorban a versenyjogi körülményekre vonatkozik”, főleg hogy a támogatás tiltott állami támogatásnak minősül-e. „A kifogásokat a Bizottság versenypolitikai főigazgatósága fogalmazta meg”, és Brüsszel eddig nem adott előzetes engedélyt a babaváró támogatásra – állítja Hollik.

A kormányszóvivő szerint a kormány február 27-én levélben kereste meg Brüsszelt a babaváró támogatás miatt, eddig 3 egyeztetés történt (április 15-én, április 24-én és május 3-án). Hollik azt állítja:

„Ha a Bizottság tagadja az egyeztetések tényét, a Kormány akár holnap kész nyilvánosságra hozni az egyeztetések jegyzőkönyvét.”

Hollik szerint a „brüsszeli kifogásoktól függetlenül a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a babaváró támogatás július 1-től elérhető legyen a fiatal párok számára”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.