Környezetvédők tüntettek a Volkswagen részvényeseinek közgyűlésén

külföld
2019 május 14., 13:32
comments 145

Több mint száz környezetvédő fogadta kedden a Volkswagen-közgyűlésre siető részvényeseit Berlin legnagyobb kongresszusi központjánál, a konszern által gyártott járműveknek az éghajlatra és a levegő minőségére gyakorolt káros hatása ellen tiltakozva.

Az aktivisták kerékpárral érkeztek a közgyűlés épületéhez, ahol kifeszítettek egy hamis rendőrségi szalagkordont „klímabűntény helyszíne” felirattal, és lefeküdtek a földön szétdobált gumiabroncsok közé.

photo_camera Fotó: John MacDougall/AFP

„A Volkswagen számomra a kapitalizmus erkölcstelen mohóságának jelképe”

– mondta a 18 éves Clara Marisa Mayer, aki a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) nemzetközi mozgalom követője. A mozgalmat a 16 éves Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista alapította. Mayer közölte, hogy szeretne felszólalni a közgyűlésen. Azt mondta:

„Ez a szoba tele van 50 fölötti férfiakkal. Szeretném emlékeztetni őket arra, hogy a saját gyerekeiket lopják meg. Azt akarom, hogy nézzenek az unokáik szemébe, és mondják meg nekik, hogy eladták a jövőjüket.”

photo_camera Fotó: John MacDougall/AFP

Április végén hasonló tüntetés volt a Bayer vegyipari vállalat közgyűlésén. A tiltakozók az egyes gyomirtók összetevőjeként használt glifozát rákkeltő hatásai és a bizonyos növényvédő szerekben megtalálható neonikotinoidok méhek körében okozott pusztítása ellen szólaltak fel. Egy héttel később, május 3-án a Fridays for Future németországi ágának egyik vezetője az RWE energiaipari cég részvényeseit vette célba, követelve, hogy a cég mielőbb zárja be szénerőműveit. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.