Környezetvédők tüntettek a Volkswagen részvényeseinek közgyűlésén

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Több mint száz környezetvédő fogadta kedden a Volkswagen-közgyűlésre siető részvényeseit Berlin legnagyobb kongresszusi központjánál, a konszern által gyártott járműveknek az éghajlatra és a levegő minőségére gyakorolt káros hatása ellen tiltakozva.

Az aktivisták kerékpárral érkeztek a közgyűlés épületéhez, ahol kifeszítettek egy hamis rendőrségi szalagkordont „klímabűntény helyszíne” felirattal, és lefeküdtek a földön szétdobált gumiabroncsok közé.

Fotó: John MacDougall/AFP

„A Volkswagen számomra a kapitalizmus erkölcstelen mohóságának jelképe”

– mondta a 18 éves Clara Marisa Mayer, aki a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) nemzetközi mozgalom követője. A mozgalmat a 16 éves Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista alapította. Mayer közölte, hogy szeretne felszólalni a közgyűlésen. Azt mondta:

„Ez a szoba tele van 50 fölötti férfiakkal. Szeretném emlékeztetni őket arra, hogy a saját gyerekeiket lopják meg. Azt akarom, hogy nézzenek az unokáik szemébe, és mondják meg nekik, hogy eladták a jövőjüket.”

Fotó: John MacDougall/AFP

Április végén hasonló tüntetés volt a Bayer vegyipari vállalat közgyűlésén. A tiltakozók az egyes gyomirtók összetevőjeként használt glifozát rákkeltő hatásai és a bizonyos növényvédő szerekben megtalálható neonikotinoidok méhek körében okozott pusztítása ellen szólaltak fel. Egy héttel később, május 3-án a Fridays for Future németországi ágának egyik vezetője az RWE energiaipari cég részvényeseit vette célba, követelve, hogy a cég mielőbb zárja be szénerőműveit. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.