Most sem lesz minden szavazókörben ellenzéki delegált

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem küld választási megfigyelőket Magyarországra az európai parlament választások alatt a világ legnagyobb biztonsági szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), írja a Népszava. Pedig magyar európai parlamenti képviselők februárban még kifejezetten kérték az EBESZ részvételét, de a párbeszédes Jávor Benedek a lapnak azt mondta, eddig nem kaptak visszajelzést.

De a legtöbb helyen ellenzéki delegáltak sem lesznek. A lap úgy tudja, hogy  a csütörtök délutáni határidő előtt alig négy nappal a pártok alig 1500 delegáltat jelentettek be a helyi szavazatszámláló bizottságokhoz, hogy majd az egyes szavazókörökben figyeljék a szavazást. 

Pénteken a köztévén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke is arról beszélt, hogy egyelőre nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok. 

A hétfői adatok szerint mindössze 1200-1500 delegáltat jelentettek be a pártok, pedig ez nagyon fontos garancia lenne. Ehhez képest több mint 10 ezer helyszín van, ahová elvileg minden párt két delegáltat küldhetne. vagyis kilenc párttal számolva ez  akár 180 ezer delegált is figyelhetne a választás tisztaságára. Ehhez képest állunk 1500-nál.

A lap emlékeztet, hogy a 2014-es EP-választáson még több mint 28 ezer pártdelegált vett részt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.