Most sem lesz minden szavazókörben ellenzéki delegált

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Nem küld választási megfigyelőket Magyarországra az európai parlament választások alatt a világ legnagyobb biztonsági szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), írja a Népszava. Pedig magyar európai parlamenti képviselők februárban még kifejezetten kérték az EBESZ részvételét, de a párbeszédes Jávor Benedek a lapnak azt mondta, eddig nem kaptak visszajelzést.

De a legtöbb helyen ellenzéki delegáltak sem lesznek. A lap úgy tudja, hogy  a csütörtök délutáni határidő előtt alig négy nappal a pártok alig 1500 delegáltat jelentettek be a helyi szavazatszámláló bizottságokhoz, hogy majd az egyes szavazókörökben figyeljék a szavazást. 

Pénteken a köztévén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke is arról beszélt, hogy egyelőre nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok. 

A hétfői adatok szerint mindössze 1200-1500 delegáltat jelentettek be a pártok, pedig ez nagyon fontos garancia lenne. Ehhez képest több mint 10 ezer helyszín van, ahová elvileg minden párt két delegáltat küldhetne. vagyis kilenc párttal számolva ez  akár 180 ezer delegált is figyelhetne a választás tisztaságára. Ehhez képest állunk 1500-nál.

A lap emlékeztet, hogy a 2014-es EP-választáson még több mint 28 ezer pártdelegált vett részt.