Orbán: Az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben

MŰVÉSZET
2019 május 14., 10:33
comments 221

Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületének átadásán.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán 2019. május 14-én.
photo_camera Orbán beszédet mond a Liget Budapest projekt keretében felépült OMRRK épületének átadásán. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

„Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok 1000 esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – mondta Orbán.

Amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, „azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk” – mondta Orbán, aki szerint a magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a „vészcsengő”.

Az OMRRK-ról azt mondta, Európában csak két ilyen intézmény van, az egyik Londonban a British Museumhoz, a másik pedig Szentpéterváron az Ermitázshoz tartozik. A most átadott intézmény évtizedek óta a legnagyobb múzeumszakmai fejlesztés Magyarországon, több mint 1 millió kulturális emléket tárolnak, gondoznak majd a központban, amivel Budapest még szebb, még modernebb, még zöldebb lett – mondta.

Az egymillió kulturális emlékről azt mondta, a baloldali, progresszív megközelítés szerint ezekben „a halott fehér kultúra porosodó tárgyai” láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az „eleven kulturális örökségünk”. A múlt talapzata nélkül ugyanis „gyökértelenül sodródunk a történelem viharai közepette” – mondta, a múzeumokat és a háttérintézményeiket a gondolkodás iránytűinek nevezve.

Orbán és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa leleplezi a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeumnak megvásárolt, Renoir Fekvő női akt című festményét az OMRRK épületének átadásán 2019. május 14-én.
photo_camera Orbán és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa leleplezi a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeumnak megvásárolt, Renoir Fekvő női akt című festményét az OMRRK épületének átadásán 2019. május 14-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Orbán arról is beszélt, hogy 10 éve még gondolni sem lehetett Magyarországon nagy kulturális vállalkozásokra, de 2011-re „megjött a bátorság”, hosszú távú, nagy kulturális vállalkozások nélkül ugyanis a gazdaság rendbetétele is kevesebbet ér.

A beszéde végén azt mondta, ilyen léptékű kulturális fejlesztésre, mint a most átadott központ, csak a leggazdagabb, legerősebb európai nemzetek voltak képesek, Magyarország pedig az elmúlt években annyira megerősödött, hogy „az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben”.

Orbán és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa érkezik az OMRRK épületének átadására 2019. május 14-én.
photo_camera Orbán és Baán érkezik az OMRRK épületének átadására. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Liget Budapest Projektben elkészült új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához ad hátteret a Városliget mellett, a XIII. kerületi Szabolcs utcában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.