Legalább 65 palesztin tüntető sérült meg az izraeli erőkkel való összecsapásokban a Gázai övezet és Izrael határán

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A gázai egészségügyi tárca szerint a sérültek között van 22 gyerek, 5 nő és 3 mentőtiszt is. A gázai as-Sifá nevű kórház medikusainak elmondása szerint a sebesültek között található továbbá a néhai Ahmed Jaszín sejk, a Hamász alapítójának 19 éves unokája, akinek mindkét lába megsérült.

A dpa német hírügynökségnek szemtanúk azt mondták, hogy az izraeli katonák egy kellemetlen szagú folyadékot zúdítottak a tüntetőkre, továbbá könnygázgránátokat és gumilövedékeket lőttek ki a tiltakozás feloszlatásához, és hogy távol tartsák őket az övezetet Izraeltől elválasztó kerítéstől. Későbbi palesztin beszámolók szerint az izraeli katonák éles lőszert is bevetettek, de ezt a dpa-nak nyilatkozó izraeli katonai szóvivő nem erősítette meg.

Az izraeli hadsereg szerint tüntetők gumiabroncsokat égettek és köveket meg robbanóeszközöket dobáltak, illetve többször megpróbálták megközelíteni a kerítést. Az izraeli védelmi erők egy meg nem nevezett szóvivője szerint kb. 10 ezren demonstráltak a kerítésnél, a hadsereg tömegoszlató eszközökkel válaszolt.

Fotó: Mahmud Hams/AFP

A palesztinok minden év május 15-én – gyakran erőszakossá fajuló – tömegtüntetésekkel emlékeznek az ún. Nakba-napra. A „nakba” arab szó, magyarul „katasztrófát” jelent, és a palesztinok pedig ezzel a szóval utalnak Izrael állam megalapításának napjára (május 14-re).

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet által működtetett al-Aksza nevű rádióállomás szerint ezreket várnak az ún. nakba-menetre az övezet keleti felében.

Fáti Hamad, a Hamász politikai szárnyának tagja azt mondta:

„Közöljük a megszállókkal és vezetőikkel, hogy azonnal tűnjenek el, mert közel a nap, amikor lemészároljuk őket, és megszabadulunk tőlük, mert nincs helyük Palesztinában, Jeruzsálemben, Haifában és Jaffában sem.”

A gázai-izraeli határnál tavaly március vége óta rendszeresek a tüntetések, amiken palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a tiltakozások kezdete óta az izraeli hadsereg 305 palesztin tüntetőt, köztük 59 gyereket és 10 nőt ölt meg. (MTI)