Mégsem lesz büntethető a magyar himnusz éneklése Szlovákiában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Új Szó szerint a parlament 103 szavazattal megszavazta a Híd módosító javaslatát, mellyel megszüntették a Himnusz éneklésének büntethetőségét. 

Mint írtuk, múlt pénteken újra szavaztak a szlovák képviselők arról, hogy az államfő által még áprilisban megvétózott himnusztörvény változatlan módon léphessen hatályba. A parlament 86 szavazattal törte meg az elnöki vétót. Akkor csak a jogszabály elutasításáról vagy újbóli elfogadásáról lehetett dönteni, a módosításáról nem, de percekkel később arról szavaztak, hogy a parlament gyorsított eljárásba utalja a Híd képviselői által elkészített módosítást, ami kitörölné az elfogadott törvényből a magyar himnusz éneklését is érintő részeket. Ez történt most meg, ami azt jelenti, hogy mégsem lehet akár 7000 eurós büntetéssel sújtani azt, akinek a rendezvényén egy idegen ország, így például Magyarország himnuszát úgy éneklik el, hogy nem tartózkodik a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége.

A törvény elsősorban az országban élő magyar kisebbség ellen irányult, és még tavaly ősszel, egy hokicsapat-logó körüli botrányból indult a kezdeményezés. Végül a köztársasági elnök nem írta alá, inkább visszaküldte a parlamentnek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.