Újra megszavazta a himnusztörvényt a szlovák parlament

POLITIKA
2019 május 10., 11:18
comments 149

A szlovák képviselők péntek délelőtt szavaztak arról, hogy az államfő által még áprilisban megvétózott himnusztörvény változatlan módon léphessen hatályba. A parlament 86 szavazattal törte meg az elnöki vétót. Csak a jogszabály elutasításáról vagy újbóli elfogadásáról lehetett dönteni, a módosításáról nem. Az tehát még mindig tartalmazza a külföldi himnuszok lejátszására és éneklésére vonatkozó rendelkezést.

De percekkel később pedig arról szavaztak, hogy a parlament gyorsított eljárásba utalja a Híd képviselői által elkészített módosítást, ami kitörölné az elfogadott törvényből a magyar himnusz éneklését is érintő részeket. Ezzel azt akarják elérni, hogy a természetes és jogi személyek továbbra is lejátszhassák és énekelhessék egy másik ország himnuszát.

Az áprilisban elfogadott verzió szerint akár 7000 eurós büntetéssel legyen büntethető, akinek a rendezvényén egy idegen ország, így például Magyarország himnuszát éneklik, hacsak nem tartózkodik a helyszínen az adott ország hivatalos küldöttsége.

A törvény elsősorban az országban élő magyar kisebbség ellen irányul, és még tavaly ősszel, egy hokicsapat-logó körüli botrányból indult a kezdeményezés. Végül a köztársasági elnök nem írta alá, inkább visszaküldte a parlamentnek. (Bumm.sk/Új Szó/Paraméter)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt