Népszava: Orbán nem hajlandó találkozni a néppárti "bölcsekkel"

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Személyes találkozót kért a Népszava értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnöktől Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel, a három néppárti politikus, akit az európai mérsékelt jobboldal pártja kért fel arra, hogy vizsgálódjon és tegyen javaslatot a Fidesz további sorsára. A lap értesülései szerint a miniszterelnök visszautasította a megkeresését, arra hivatkozva, hogy az EP-választásig nem lesz lehetőség a találkozóra.

Orbán Viktor és Herman van Rompuy 2015-ben. Rompuy most a Néppárt Értékelő Bizottságát vezeti, amely azt vizsgálja, hogy a Fidesz méltó-e még egyáltalán rá, hogy egy mérsékelt pártcsalád tagja maradjon.

A nem hivatalosan "bölcsek tanácsának", hivatalosan Értékelő Bizottságnak nevezett testület "egyik tagja" a Népszava szerint még májusban találkozni akart a miniszterelnökkel. Most viszont úgy áll a helyzet, hogy nincs kitűzött időpont a látogatásra, és az is bizonytalan, hogy egyáltalán sor kerül-e rá, írja a Népszava, aminek az értesüléseit a Néppárt brüsszeli központja nem kívánta kommentálni.

Az Európai Néppárt márciusi kongresszusán döntött a Fidesz tagságának felfüggesztéséről - bár a Fidesz ezt utólag próbálta úgy beállítani, mintha a párt maga kérte volna saját felfüggesztését. Azóta Orbán - akit a nyugati sajtóban következetesen szélsőjobboldalinak neveznek, ezt Orbántól vett rasszista, idegengyűlölő idézetekkel is alátámasztva - több európai szélsőjobboldali politikust is fogadott, akik nem győzik hangsúlyozni, hogy szívesen látnák a szélsőjobboldali magyar kormánypártot saját szélsőjobboldali frakciójukban.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.