Az alabamai kormányzó aláírta Amerika legszigorúbb abortusztörvényét

2019 május 16., csütörtök 2:40
394

Kay Ivey, Alabama republikánus kormányzója szerda este aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét

A törvény - amelyet kedden fogadott el a déli tagállam szenátusa - szinte teljes egészében betiltja az abortuszt, és nem tesz kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt bekövetkező terhesség esetében sem. Csak akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van, vagy egészsége nagyon súlyosan károsodhat.  A törvény alapján a művi abortuszt végrehajtó orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. 

Kay Ivey kormányzó a törvény aláírása után közleményt adott ki, amiben azt írta: „sok támogatója számára ez a törvény ékes bizonyíték arra, hogy az alabamaiak mélyen hisznek abban, minden élet értékes és minden élet megszentelt ajándék Istentől”. 

Leana Wen, a Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű, abortuszpárti civil szervezet elnöke közölte: csütörtökön bírósági keresetet nyújt be, mert a törvény megsérti a szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-as, úgynevezett Roe/Wade-döntését, amely biztosítja a nők jogát az abortuszhoz. A New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban azt írta, hogy „Amerika a szélsőséges abortuszellenes törvények korát éli”. 

Elemzők szerint a republikánus tábor egy része éppen arra vár, hogy az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerüljön. Abban reménykednek ugyanis, hogy az immár konzervatív többségű legfelsőbb bíróság - amely korábban elutasította, hogy az abortusz ügyével foglalkozzék -, ezúttal semmisnek mondja ki a Roe/Wade-döntést.
Terri Collins, a törvény egyik előterjesztője azt mondta: részben az is céljuk volt, hogy a legfelsőbb bíróságnak alkalmat adjon a megvitatására, ezzel a Roe/Wade-döntés megsemmisítésére. A megszorító abortusztörvények ugyanakkor sok szavazót eltávolíthatnak a Republikánus Párttól a 2020-as választásokon.

Alabama nem az egyetlen amerikai állam, ahol az utóbbi hónapokban abortuszellenes törvényt fogadtak el. Brian Kemp georgiai kormányzó például kedden írta alá a január elsejétől életbe lépő abortusztörvényt, de Kentuckyban és Mississippiben is hasonló jogszabályt szavaztak meg. Kentuckyban egyelőre per miatt felfüggesztették a törvény életbe léptetését, Mississippiben azonban a márciusban elfogadott jogszabályt várhatóan július elsejétől alkalmazni is fogják. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt