Három 10-12 éves kislány úgy megmondta a pártfőtitkárnak, hogy rájuk állítottak egy rendőrjárőrt

politika
2019 május 17., 12:17
comments 124

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a Facebookján osztott meg egy operatív információs jelentést, amelyet épp 30 évvel ezelőtt készített a Belügyminisztérium. 1989-ben már az utolsókat rúgta a rendszer, a Szovjetunió összeomlás előtt, idehaza szerveződtek az ellenzéki pártok, legális tömegtüntetések voltak, Kádár már lemondott, az MSZMP-t Grósz Károly vezette. Ekkor történt, hogy Kádár János utódjának házánál megjelent

három 10-12 év körüli lány.

A jelentés leírja, hogy egyikük bedobott négy, kézírással írt, Grósz Károlynak szóló röpcédulát a kocsibejárón keresztül. Az egyik szövege:

“IDFIGYELJ TE UTOLSÓ! Még egy 10 éves gyerek is tudja, milyen inflációt csináltál. Most edd meg csak te vagy az aki ebben az országban ezresekkel törli seggét. Te még könnyen beszélsz, mert a havi jövedelmed 60000 ezer máni. Fidesz. “HÜJE!!!” “BUNKÓ” MAFLA”. U. i: magatoknak csináljátok egyétek meg rohadékok.”

A további három röpcédula tartalma a vízlépcső megépítése ellen irányult, az aláírás pedig mindegyik esetében az volt, hogy Fidesz.

Az egyik röpcédulán rajzok is voltak halálfejekről, egy akasztott emberről meg egy nyúlról.

Azt nem tudni, hogy a tizenéves lányoknak saját maguktól támadtak gondolataik a magyar inflációról, vagy csak valaki bedobatta velük a röpcédulákat, de az állambiztonság beindult a hallatlan fenyegetés hatására:

a kormányőrök személyleírást adtak a gyerekekről, és utánuk is indult egy rendőrjárőr autóval, de végül nem találta meg őket.

Mindenesetre a jelentés megszületett, az alján két intézkedéssel:

  • Röpcédulák iktatása,
  • Fiatalok felderítése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.