Ombudsman: Senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a szexuális irányultsága miatt

társadalom
2019 május 17., 07:24
comments 93

Péntek reggel közleményt adott ki Székely László ombudsman és két helyettese a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap alkalmából.

Ebben idézik az Alkotmánybíróság gyakorlatát, amelynek értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja.

Székelyék közleménye szerint mégis fontos évről évre megemlékezni erről a napról, annál is inkább, mert a kutatások azt jelzik, hogy a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás, és az előítéletek hétköznapi megnyilvánulásaival is “fájdalmasan gyakran” kell szembesülniük.

“Nem meglepő ezért, hogy sokan eltitkolják identitásukat, és gyakran még közvetlen környezetük, munkatársaik előtt is rejtőzködve, félelemben élnek. Példa erre, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint az érintettek 67 százaléka a nem vállalja fel szexuális irányultságát a kortársai és tanárai előtt” - áll a közleményben.

photo_camera Székely László Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

“A rejtőzködés és az előítéletek azonban ördögi kört alkotnak - mindaddig, amíg a többségi társadalom tagjai nem találkoznak a közvetlen közelükben élő, velük együtt dolgozó vagy éppen tanuló, őket gyógyító vagy éppen tanító személyeknek a tőlük eltérő szexuális irányultságával vagy nemi identitásával, a valóság sokszínűsége helyett csupán sematikus képük lehet előítéleteik visszaigazolására” - írja az ombudsman

Székely és a helyettesei szerint további erőfeszítéseket kell tenni az érintett személyek bizalmának megszerzéséhez és megerősítéséhez, egy olyan biztonságos, élhető környezet megteremtéséhez, “ahol a szexuális irányultság nem jelent stigmát, hanem csak egy - habár az emberi méltósághoz való jogból eredően lényeges - vonása az érintettek sokszínű személyiségének”.

Kövér László fideszes politikus, az Országgyűlés házelnöke három napja beszélt arról egy lakossági fórumon, hogy „egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett, próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.