Marine Le Pen a 444-nek: „Orbánnak itt kellene lennie”

A milánói Dóm téren tart nagygyűlést Matteo Salvini szélsőjobboldali pártszövetsége szombaton, több ezer ember jött el. Itt van többek között az olasz Liga, a francia Nemzeti Front és a német AfD. 

A rendezvény elején a 444 tudósítója, Plankó Gergő megkérdezte az esemény fő vendégét, Marine Le Pent, hogy mit gondol az Orbán Viktorral való szövetségről. Azt mondta: 

„Orbánnak itt kellene lennie.”

Összesen 12 populista-szélsőjobboldali párt vezetői, jórészt a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) képviselőcsoport tagjai érkeztek Milánóba, de a lengyel és a magyar kormánypártok távol maradtak. Az osztrák Szabadságpárt szónoka azután volt kénytelen visszalépni a szerepléstől, hogy Strache alkancellár az ibizai videó miatt lemondott: Harald Vilimsky párttitkár és listavezető helyett Georg Mayer EP-képviselővel kellett beérnie a közönségnek.

Orbán eddig nem lépett fel közösen Le Pennel, de Salviniről hősként beszél, vele „nyíltan és látványosan” keresi az együttműködést. Konkrétumokat viszont csak az EP-választás utánra ígért. Ekkor dőlhet el, hogyan viszonyul a Fidesz ahhoz a formálódó szélsőjobboldali tömbhöz, amely most Milánóban tart erődemonstrációt.

A helyszínről később hosszabb riporttal jelentkezünk.